FinansNyhet

Efter första fondens enorma värdeökning siktar nu Backing Minds på Europa

Sara Wimmercranz & Susanne Najafi, grundare, BackingMindsSara Wimmercranz & Susanne Najafi, grundare, BackingMinds
Sara Wimmercranz & Susanne Najafi, grundare, BackingMinds. Foto: Backing Minds
Publicerad

Efter framgångarna i Sverige har investerarduon bakom Backing Minds siktet inställt på Europa med en ny fond om en halv miljard kronor. Spotify- och King-grundarna står på investerarlistan.

Marlène Sellebråten

Backing Minds, det första Nordiska riskkapitalbolaget grundat av enbart kvinnor, har rest på bara tre veckor en ny fond på en halv miljard kronor med siktet inställt på att i huvudsak investeras i onoterade early stage-bolag i norra Europa, inklusive Sverige. Fonden har tagit in 24 investerare, däribland flera grundare bakom Spotify, King och Supercell och även välkända finans- och företagarfamiljer såsom H&M-familjen. 

Backing Minds investeringsidé handlar om att utmana det traditionella riskkapitalets ”blinda fläckar” genom att investera i bolag som ofta förbises av investerare, inklusive företag startade av kvinnor eller immigranter. 

– Vi investerar i fantastiska bolag som är förbisedda av traditionella investerare. Det har varit ett framgångsrecept för oss i Sverige och vi ser en enorm potential för vår strategi i Europa. Sverige ligger långt fram både när det gäller demografisk och digital transformation, vi kan ta med oss många insikter när vi tittar på nya möjligheter i Europa, säger Susanne Najafi, grundare av BackingMinds.

Annons

Att investera i bolag som är förbisedda av traditionella investerare har varit en framgångsrecept för Backing Minds, vars första fond haft en värdeökning på 500 procent. 

– Vår första fond har en ‘paper return’ på 500 procent, där flera av våra bolag har fått sina genombrott det senaste året, säger Sara Wimmercranz, grundare av Backing Minds, till Realtid.

Bland innehavsbolagen finns Transfer Galaxy, som kan beskrivas som ”swish för utlandsbetalningar”. 

Annons

– Transfer Galaxy skickar flera hundra miljoner kronor genom sin plattform varje månad, är lönsamma och kommer vara över 100 anställda innan året är slut, där majoriteten fortfarande kommer sitta kvar i Vivalla, utanför Örebro, säger Wimmercranz.

Ett annat bolag som sett en mycket positiv utveckling under covid-pandemin är Dynamic Code, som utvecklat självtester baserad på DNA-teknologi.

– Dynamic Code har varit en nyckelspelare i Sveriges coronatestning och stod under en period för 30 procent av landets testkapacitet. Corona har även gynnat grundaffären och bidragit till ett skifte i kundbeteende, där hemtesning idag är en självklarhet. Nu senast släppte bolaget ett HPV-test, som kommer att bidra till ökad screening av kvinnor nu när man inte kunnat gå och testa sig under pandemin.

Annons
Annons