Bank

ECB sänker räntan till minus 0,5 procent

UPPDATERAD Nordea spår ytterligare penningpolitiska lättnader i december efter att ECB på torsdagen sänkt räntan till minus 0,5 procent och meddelat köp av obligationer för 20 miljarder euro i månaden.

Uppdaterad 2019-09-12
Publicerad 2019-09-12

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi meddelande efter ECB:s penningpolitiska möte på torsdagen att räntan sänks till minus 0,5 procent.

ECB ska dessutom köpa obligationer för 20 miljarder euro i månaden. Enligt Draghi ska köpen börja i november och pågå ”så länge det behövs”.

Stimulanserna anses behövas för att driva upp inflationen som ligger långt under ECB:s mål på ”under men nära 2 procent”.

Nordea räkna med ytterligare lättnader senare i år: 

“Vi har en mer negativ syn på ekonomin jämfört med ECB och förväntar oss att Lagarde sänker inlåningsräntan med ytterligare 10 punkter vid hennes första möte i december och utökar programmet för tillgångsköp till 40 miljarder euro i månaden från början av 2020”, skriver Nordeas ekonomer i en kommentar. 

Andrew Wilson, som är räntechef på Goldman Sachs, säger till Realtid att införandet av ett “two-tier” system för bankreserver som omfattas av negativ inlåningsränta kan tillåta utrymme för  ytterligare räntesänkningar om inflationen och framför allt inflationsförväntningarna förblir låga. 

 

 

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in