”Dystert, men nödvändigt”

Taggar i artikeln

Styrräntan
”Dystert men nödvändigt. Förhoppningen är att lättnader (även finanspolitiskt) kan komma under 2024,” skriver SEB:s Robert Bergqvist i ett inlägg på Twitter.
Publicerad
Uppdaterad

Riksbanken höjde som de flesta räknat med styrräntan med 50 punkter till 3 procent. Det som överraskade de flesta var att Riksbanken avser att från april börja minska sitt innehav av statsobligationer.

Realtid.se

”Dystert men nödvändigt. Förhoppningen är att lättnader (även finanspolitiskt) kan komma under 2024,” skriver SEB:s Robert Bergqvist i ett inlägg på Twitter.

– 25 punkter hade varit ett bättre beslut, men nu tror jag att sannolikheten också är hög att vi sett Riksbankens sista räntehöjning. Jag tror att vi stannar på 3,0 procent nu för att sedan gå ner till 2,75 procent redan i september. Då kommer Thedéen hunnit bli varm i kläderna, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

”Ränteprognosen skiftas uppåt vilket i kombo med kommande försäljning av statspapper stärker kronan. Hökaktigt, men annat vore konstigt i detta läge,” twittrar Jon Arnell, CIO på Max Matthiessen.

Annons

– I dagens besked kom det också fram att banan för styrräntan höjs med 0,25 procent i april och prognosen är att den kommer ligga kvar på 3,3 procent till och med 2025, inga sänkningar väntas alltså i närtid.  Mer förvånande var att Riksbanken från april vill börja minska sitt innehav av statsobligationer men ligga kvar med bostadsobligationer och företagsobligationer på Riksbanken balansräkning. Orsaken till att man väljer att minska innehavet kan vara att pressa upp längre räntor för att kronan inte ska fortsätta försvagas. Riksbanken uttrycker explicit att de önskar en starkare krona, vilket är intressant och ett nytt budskap från Riksbanken. Det är möjligt att Thedéen här har satt sitt första avtryck. Det kommer att bli intressant att se vilken effekt detta får. Vi tror nog på ytterligare höjningar under 2023 utöver det som ligger i räntebanan om inte svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur eller i värsta fall recession, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.

När det kommer till Swedbanks syn på dagens penningpolitiska besked, uppges det inte ha rubbat bankens förväntningar på ytterligare höjningar på 25 punkter vid mötena i april och juni.

Annars anser Swedbank att “nya” Riksbanken under Thedéen har visat att de är bestämda att bekämpa inflationen och den svaga kronan.

Annons

SEB delar delvis Swedbanks prognoser kring framtida räntehöjningar. Man tror att Riksbanken slår till med en höjning på 25 punkter i april, och att det blir ett slutligt stopp där. Man tror alltså inte på en vidare höjning i sommar.

SEB anser annars att Riksbanken hade en mer hökaktig räntebana än den egna, där man förutspår att räntan når 3,32 procent i april och förblir i stort sett oförändrad fram till första kvartalet 2026.

Nordea tycker också att Riksbanken var hökaktig men påpekar att ökningen av räntebanan var i linje med egen prognos. Enligt Nordea är dörren vidöppen för en till höjning på 50 procent i april.

Annons

“För tillfället håller vi fast vid vår prognos att Riksbanken kommer att höja räntan med 25 punkter i april och hålla den oförändrad under resten av 2023, men riskerna lutar tydligt åt en större räntehöjning i april”, skriver Nordea.

Annons