”Du skrämde slag på styrelsen”

Taggar i artikeln

Birgitte Bonnesen Swedbank
Birgitte Bonnesen, Swedbank, Viveka StrangertBirgitte Bonnesen, Swedbank, Viveka Strangert
Enligt egen uppgift ska Viveka Strangert (till höger) ha fått sparken av Birgitte Bonnesen med anledning av att hon pratat alltför öppenhjärtigt om bankens penningtvättsproblematik inför styrelsen.
Publicerad
Uppdaterad

Swedbankchef som larmade om penningtvättsproblem blev utskälld och fick kicken av Birgitte Bonnesen. Här är hennes egna ord. ”BB ringer mig och skäller” och ”det började ryka om öronen”.

Annelie Östlund

Som Realtid rapporterat pressades anställda på Swedbank hårt från flera håll efter läckor till media om bankens penningtvättsproblematik 2019.

Det framgår av material som ingår i förundersökningen som ligger till grund för åtalet mot Bonnesen som lämnades in för två veckor sedan.

En penningtvättsexpert vittnar om hur han hamnade i ”frysboxen” och brottmålsadvokater anlitades av ledningen för att identifiera vilka medarbetare som läckte.

Annons

Men strategin att lägga locket på och tysta ”whistleblowers” går längre tillbaka i tiden än 2019. Och av förhör med centralt placerade bankmedarbetare framgår att Birgitte Bonnesen – redan från start – även försökte kontrollera den information som nådde styrelsen.

I februari 2019 skrev DI om hur Viveka Strangert, tidigare bankens chef för regelefterlevnad, fick sparken 2016 efter att under ett styrelsemöte ha presenterat en rapport som visade på betydande brister avseende arbetet med att förebygga penningtvätt i den baltiska verksamheten.

Då – när Birgitte Bonnesen fortfarande var kvar som vd – tillbakavisade banken med emfas att avskedandet skulle ha haft något med penningtvättsfrågan att göra.

Annons

”Jag kan kraftigt dementera uppgifterna att Viveka Strangert slutade sin anställning i banken till följd av frågor rörande penningtvätt. Det är helt fel”, förklarade Swedbanks dåvarande kommunikationschef Gabriel Francke Rodau för DI.

Men nu har Viveka Strangert gett sin egen version av vad som hände när hon fick sparken – under förhör med Ekobrottsmyndigheten.

”Du skrämde slag på styrelsen”

Annons

Presentationen av ovan nämnda rapport för styrelsen skedde kort efter att Michael Wolf lämnat vd-posten och Birgitte Bonnesen tillträtt.

Av förhörsutskriften framgår: ”Hon gick upp till styrelsen och rapporterade. Hon såg då hur det började ’ryka om öronen på Birgitte’. Viveka såg att Birgitte Bonnesen blev arg för hon har skällt ut Viveka en gång tidigare i ett annat ärende. När Viveka gick tillbaka till sin assistent efter styrelsemötet sa Viveka till assistenten, ’Hon blev jättearg. Det är så konstigt, jag vet inte vad jag gjorde för fel’”.

Dagen efter, alternativt två dagar styrelsemötet, ska Birgitte Bonnesen ha ringt upp Strangert. Den sistnämnda stod då på Arlanda och var på väg till Baltikum.

”Viveka visste att hon skulle bli utskälld vilket hon också blev av Birgitte Bonnesen.”

Birgitte Bonnesen ska ha sagt: ”Vad tänkte du på när du berättade det här för styrelsen. Du skrämde slag på styrelsen.”

Till saken hör att Birgitte Bonnesen hade varit chef över den baltiska verksamheten från 2011 till 2014 och Viveka Strangert spekulerar i om Bonnesen uppfattade innehållet i rapporten som personlig kritik.

Enligt förhörsutskriften försökte den tidigare compliance-chefen förklara för Bonnesen att det ingick i hennes jobb att rapportera om problemen i Baltikum och hon ska ha sagt: ”Antingen har du bara problem i Baltikum men en Compliancefunktion som fungerar och rapporterar detta och så fixar vi det eller så har du problem i Baltikum och så har du dessutom en Compliancefunktion som inte fungerar som inte rapporterar saker som vi har hittat”.

Birgitte Bonnesen ska då ha blivit ännu argare och ”sedan lade de på luren”.

Någon vecka därefter blev Viveka Strangert uppkallad till Birgitte Bonnesens kontor.

Bonnesen ”hade bestämt att Compliance skulle få ’ett skydd’ och så gjorde hon med händema som ’en kupa’. Swedbank-vd:n hade bestämt att Strangert skulle jobba ”inne i kupan” och att Cecilia skulle sättas ”ovanför kupan”.  

Cecilia Hernqvist, som alltså skulle ”sättas ovanför kupan” var vid den tiden kommunikationschef och chefsjurist. Hernqvist beskrivs av andra medarbetare som en person som ingick i Bonnesens ”inre krets”.

Kort därefter höll dåvarande Swedbank-chefen ytterligare ett möte med Viveka Strangert då även HR-chefen deltog. ”Birgitte Bonnesen ville då ha det till att Viveka sagt upp sig själv så att Viveka inte skulle få sin ersättning.”

Men Strangert protesterade.

Av förhörsutskriften framgår: ”Efter omkring en vecka skrev Birgitte Bonnesen på att Viveka fick lämna med avgångsvederlag. Det var meddelat på en dag och sedan slutade Viveka.”

När Viveka Strangert fått sparken ersattes hon av Cecilia Hernqvist. I media förklarade Bonnesen att det ”helt enkelt beror på att hon (Cecilia Hernqvist, reds anm) är bättre lämpad”. 

Bonnesen ”gav en lugnande bild”

Enligt egen uppgift ska Viveka Strangert alltså ha fått sparken med anledning av att hon pratat alltför öppenhjärtigt om bankens penningtvättsproblematik inför styrelsen.

Från styrelsehåll har det samtidigt kommit uppgifter om att styrelsen inte fick hela bilden presenterad för sig.

Enligt Magnus Uggla, som tillträdde som styrelseledamot våren 2017, uppstod diskussioner om penningtvättsfrågan 2018 med anledning av det som kommit fram om Danske Banks problem i Estland.

”Eftersom Swedbank hade så stor marknadsandel i Estland var det naturligt att ställa frågan om Swedbank hade problem av liknande slag. De fick då till svar från vd Birgitte Bonnesen att det hade Swedbank inte”, berättar Magnus Uggla för Ekobrottsmyndighetens utredare.

Eva De Falck, som i egenskap av styrelsens sekreterare fram till december 2019 hade insyn i vad som rapporterades under styrelsemötena, vittnar samtidigt om att Birgitte Bonnesen ”gav en lugnande bild rent generellt sett när det gäller Baltikum”.

Enligt Eva De Falck kom också den i media flitigt omnämnda Grimstadsrapporten hela styrelsen till del först efter att affärspressen rapporterat om den.

Annons