Det här gör svenskarna med skatteåterbäringen

Publicerad
Uppdaterad

Svenskarna får i år ta del av en extra stor skatteåterbäring, tack vare högre räntekostnader som resulterade i högre ränteavdrag. I år kommer 34 miljarder kronor återbetalas till 3,3 miljoner skattebetalare. Det extra tillskottet kommer primärt gå till sparande. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Realtid.se

Enligt en undersökning av Länsförsäkringar, genomförd av Infostat, planerar fyra av tio att spara pengarna som de får tillbaka på skatten i år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den grupp där flest anger att de kommer spara pengarna från skatteåterbäringen är de som uppger att de har en mycket god ekonomi (48 procent). De som har en mycket dålig ekonomi kommer däremot i mindre utsträckning spara pengarna och i stället, i större utsträckning, lägga pengarna på att unna sig eller familjen något extra eller på andra saker.

Undersökningen visar också att många väljer att lägga pengarna på semesterkassan. Särskilt svenskar mellan 30 – 49 år uppger att de helst vill resa eller semestra för pengarna.

Annons

De som godkände deklarationen digitalt, utan ändringar, senast den 3 april fick pengarna utbetalade någon gång mellan den 9 och 12 april.

De som lämnade in deklarationen senast den 2 maj får skatteåterbäringen mellan den 4 och 7 juni.

Det man i första hand gör med pengarna från skatteåterbäringen

Annons

1. Spara: 39 procent

2. Lägga i semesterkassan: 17 procent

3. Unna mig/familjen något extra: 13 procent

Annons

4. Jag brukar inte få skatteåterbäring: 9 procent

5. Annat: 5 procent

6. Vet ej: 4 procent

Om undersökningen

Undersökning genomförd av Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Fältperiod: 11 mars till 20 mars 2024.

Annons