Debatt

"Det krävs en dialog på alla nivåer"

"Varför är det så få firmor, som når över 30 procent av kvinnor i delägarkretsen eller ledningsgruppen? Vi vill se resultat och det ställer – på riktigt – krav på inkludering, transparens och på fokus." Det skriver WizWomen, som i dag arrangerar sitt första stora event Wiz Women Summit.

Publicerad 2019-03-08

I dag den 8 mars genomför WizWomen vårt första stora event, WizWomen Summit. Vi har stora planer för vår Summit. Vi vill att vår Summit blir årets – och kommande års - händelse inom konsultbranschen. Ett forum som utmanar status quo, ett forum som samlar branschen för att utforska nya sätt att täppa till kompetensläckaget. Därtill ett forum som utvecklar vår bransch mot ökad transparens, långsiktig hållbarhet och jämställdhet.

Det är ingen slump att vi genomför eventet på just den här dagen, den 8 mars, Internationella Kvinnodagen. Det har hänt mycket för jämlikhet och jämställdhet de senaste hundra åren. Kvinnlig rösträtt och tillgång till föräldraförsäkring är två omvälvande strukturförändringar som i grunden ändrat förutsättningarna för kvinnor att delta i utvecklingen av vårt samhälle och vårt näringsliv. Vi har kommit långt. Det är upp till oss att skapa förutsättningar för att komma mycket längre. Resan har bara börjat.

Det har hänt mycket också inom vår bransch, professional services, inte minst de senaste decennierna och mycket också de senaste åren. Vår bransch är inte längre en mansdominerad spelplan där affärer görs inom de egna och uteslutande manliga nätverken. Värderingar och arbetsmiljö är i dag i fokus på ett helt annat sätt.

Numera drivs merparten av våra firmor med starka värderingar, med fokus på team work, inkludering och långsiktighet.  I dag hörs sällan berättelser om sexuella trakasserier, härskartekniker och ”the boys”. Men varför syns då inte det hårda arbete som många firmor genomför i väsentlig utsträckning i jämförelse med bara för ett tiotal år sedan?

Varför är det så få firmor, som når över 30 procent av kvinnor i delägarkretsen eller ledningsgruppen?

Det finns forskning som visar att 30 procent är en magisk gräns för att en minoritetsgrupp ska få reellt inflytande och genomslag i beslutsfattande. Liknande forskning visar också att resultat och slutleverans blir bättre.

Vi är 18 erfarna och mycket kompetenta affärskvinnor som har gått samman i plattformen WizWomen. Vi vill sätta strålkastarljuset – och behålla ljuset på – på en bransch som står inför stora utmaningar. Vi delar samma värderingar, samma engagemang för att göra skillnad, och samma brinnande passion för vårt yrke.

Vi drivs av viljan att åstadkomma förändringar och vi drivs av att göra affärer och leverera resultat till våra kunder.

Vi har inte svaret på alla de frågor man kan ställa i det här sammanhanget. Vi vet dock att vår bransch drar till sig några av de skarpaste hjärnorna som finns i vårt land. Vår bransch är inte bara rådgivare utan också en viktig kompetensförsörjare till resten av näringslivet, men det finns fortfarande exempel på kompetensläckage av fel skäl.

Dagens talanger driver på med förändringar när det gäller hållbarhet, transparens och en ny typ av ledarskap.

De yngre tittar uppåt för att se vilka vi är som ledare. Om vi inte håller måttet kommer de lämna vår bransch. Och de synar oss, ordentligt, i sömmarna i en alltmer transparent och öppen miljö.

Vi vill vara förebilder, men vi vill också få hjälp att hitta nycklarna till att fler ser sig själva i kommersiellt tunga roller och i en lång karriär som rådgivare.

Vi vill se resultat och det ställer – på riktigt – krav på inkludering, transparens och på fokus. Vi vänder oss därför till hela vår bransch på alla nivåer, och även till våra kunder. Ska kunderna medverka till förändring? Ja, självklart! Vi på WizWomen anser att det krävs en dialog på alla nivåer, med så många som möjligt, för att säkra en god utveckling av en spännande bransch i stark förändring.

Spelreglerna och spelplanen behöver ritas om. Det vill vi på WizWomen göra. Let´s change the Game.

 

Susanne Tillqvist
Grundare – Still Consulting

Lise Tormod
Vd – Cordial

Charlotte Mattfolk
Vd – Cartina

Malin Nilsson
Vd – BDO

Malin Knave
Managing Partner – Ascend

Elisabeth Vestin
Delägare – Hannes Snellman

Jenny E Kaiser
Partner – The North Alliance och Åkestam Holst

Tone Myhre-Jensen
Managing Partner och delägare – Advokatfirman Cederquist

Marit Vaagen
Grundare och styrelseordförande Sirona Health Solutions och Scandinavian FemHealth

Maria Grimberg
Vd – JKL

Christina Bergman
Delägare – Deloitte

Maria Arnoldsson
Delägare – Cirio Advokatbyrå

Helena Kaiser de Carolis
Delägare – PwC

Sara Sparring
Grundare – Synch Advokatbyrå

Emma Berglund
Managing Partner och delägare – Hamilton Advokatbyrå

Linnéa Djursén
Vd – Foyen Advokatbyrå

Elisabeth Eklund
Delägare – Advokatfirman Delphi

Maria Andersson
Delägare – KPMG

Platsannonser