Egenföretagaren Rebecca Weidmo Uvell kritiserar förslaget att lägga en skatt på privata sjukvårdsförsäkringar.
Debatt

Därför är en skatt på sjukförsäkringar orimlig

Jag betalar frivilligt en privat sjukvårdsförsäkring i landet med världens högsta skatter för en vård jag redan en gång betalat via skatten. Den försäkringen är helt enkelt ett måste för mig som egenföretagare. Att nu straffbeskatta mig för detta visar hur lite regeringen och Vänsterpartiet förstår om hur det är att driva småföretag i dagens Sverige, skriver den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell.

Uppdaterad 2017-04-09
Publicerad 2017-04-06

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter tillsammans med de före detta kommunisterna i Vänsterpartiet, som fram till 2010 hade planekonomi inskrivet i sitt partiprogram, sin gemensamma kamp för att göra Sverige till ett ännu sämre land att verka i som företagare. 

Senaste steget i det arbetet är att straffa bort de privata sjukvårdsförsäkringarna genom att förmånsbeskattas dem. Förslaget visar ånyo att ingen i vare sig regeringen eller i Vänsterpartiet har en aning om hur det är att driva företag. Därför tänkte jag hjälpa till lite genom att berätta det.

Vi har idag världens högsta skatter. Som egenföretagare betalar jag samma höga sociala avgifter som alla andra. Jag och den miljon företagare som finns här, än så länge, varav 75 procent precis som jag saknar anställda. Dessa sociala avgifter betalar min premie till socialförsäkringssystemet, pension och annat som staten finansierar via arbetsgivaravgifterna.

Men när jag blir sjuk måste jag de första 14 dagarna betala min egen sjuklön innan jag kan få sjukpenning från Försäkringskassan. Eftersom jag inte har några anställda måste jag samtidigt göra jobbet, eller riskera att tappa kunder och intäkter. Någon vikarie kan jag inte ta in eftersom mitt jobb är specialiserat. 

Så jag har alltså fått betala min egen sjukdomsperiod två gånger: först via sociala avgifter, sedan sjuklön. Och jag måste ändå jobba. 

Om jag behöver vabba eller ta ut föräldrapenning får jag prata med myndigheter som handlägger system vilka inte kan hantera egenföretagare, trots att jag som har aktiebolag räknas som anställd. Sist jag hade kontakt med Försäkringskassan om vabb krävde de till exempel att jag skulle betala ut min egen lön i förskott för att min lönespecifikation skulle gälla. Akademikernas A-kassa beviljade mig noll kronor i a-kassa efter föräldraledigheten för att de inte kunde läsa mina arbetsgivarintyg rätt. Efter det gick jag för övrigt ur den sistnämnda.

Eftersom min verksamhet bara har mig som kan jobba har jag tecknat en privat sjukvårdsförsäkring. Tid är pengar och jag kan vid sjukdom tappa intäkter så att jag inte kan betala min lön till slut om det vill sig riktigt illa.

Jag betalar alltså frivilligt en privat försäkring i landet med världens högsta skatter för en vård jag redan betalat via skatten. När jag utnyttjar företagshälsovården debiteras jag dubbel patientavgift. 

Istället för att belasta akutmottagning och vårdcentraler jag varit med och betalat för kan de resurserna läggas på andra personer. Jag avstår alltså frivilligt något jag har rätt till, betalar extra pengar och frigör dessutom resurser i systemet. 

Kostnaderna för privata sjukvårdsförsäkringar utgör endast 1 procent av de totala kostnaderna för vård i Sverige. 650 000 personer har försäkringar idag. 

Men denna procent ska nu socialdemokrater och gamla kommunister i en helig, eller ohelig, allians bekämpa. 

Men givetvis finns det ett undantag: facken. LO betalar tiotals miljoner kronor per år till Socialdemokraterna och kräver politik för pengarna. Då duger det inte att deras medlemmar drabbas av några extra pålagor, så gruppförsäkringar via facken, även de som är sjukvårdsförsäkringar, räknas alltså inte in enligt förslaget. Facken åker återigen gräddfil. Det är således bara vi företagare som ska åläggas denna straffbeskattning. 

Vilken enorm summa i extra intäkter till statskassan beräknas då detta förslag inbringa?

Max en miljard, om ingen ändrar sitt beteende och säger upp försäkringen. Det motsvarar ungefär en halv promille av statsbudgeten. För denna struntsumma är Löfven beredd att återigen leva upp till det nästan obefintliga förtroende han redan har i näringslivet. 

Till landets företagare får man väl säga grattis. Landet med världens högsta skatter blev nu ännu lite mer orimligt att leva i.

Rebecca Weidmo Uvell
egenföretagare och borgerlig opinionsbildare

Platsannonser