Därför skickar hon 50 000 säkerhetsnycklar till dissidenter

Taggar i artikeln

ESG-dagen Yubico
Stina Ehrensvärd, Yubicos grundare och chefsevangelist.Stina Ehrensvärd, Yubicos grundare och chefsevangelist.
”Vi var med och säkrade det amerikanska valet 2020 och vi har skickat Yubikeys för att säkra Ukraina. Det här ser vi som förlängning av vår säkerhetsmission. Vi tror nämligen att om vi inte har fri press, demokrati och mänskliga rättigheter, då har vi ingen säkerhet i den här världen, säger Stina Ehrensvärd. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Yubicos grundare och chefsevangelist Stina Ehrensvärd berättar för Realtid-TV om varför hon har skickat tiotusentals säkerhetsnycklar till journalister och dissidenter runtom i världen. Dessutom ger hon tre smarta tips på hur man minskar risken för att bli hackad.

Anders Frick

 

Yubico startades för 15 år sedan och är idag mest kända för Yubikey – en säkerhetsnyckel i form av en USB-sticka som säkrar inloggningen till olika it-tjänster. Yubico har också deltagit i framtagandet av en ny standard, kallad FIDO2. Den används också av de globala operativsystemjättarnas senaste autentiseringsmetod – passkeys. 

Annons

Nyligen kom beskedet att Yubico fusioneras med Bures spacbolag ACQ Bure, och noteras på Nasdaq FirstNorth Growth Market. Säkerhetsexperten Karl Emil Nikka sa då till Realtid att han är lyrisk över vad Yubico har åstadkommit hittills, och ser framöver ett ökande behov av fysiska säkerhetsnycklar bland företag och organisationer. 

I samband med ESG-dagarna nyligen fick Realtid en ny intervju med Stina Ehrensvärd där hon berättar om satsningen ’Secure it Forward’, som innebär att Yubico donerar en Yubikey för var 20:e säkerhetsnyckel som Yubico säljer via sin hemsida.

– ’Secure it Forward’ är ett program som vi har startat i Yubico och som handlar om att vi donerar vår teknik till organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter. Vi har sammanlagt skickat ut 50 000 Yubikeys till journalister och dissidenter runt omkring i världen, säger Stina Ehrensvärd.

Annons

Hon förklarar att det är en stor satsning som ligger henne nära om hjärtat.

– Vi var med och säkrade det amerikanska valet 2020 och vi har skickat Yubikeys för att säkra Ukraina. Det här ser vi som förlängning av vår säkerhetsmission. Vi tror nämligen att om vi inte har fri press, demokrati och mänskliga rättigheter, då har vi ingen säkerhet i den här världen, säger hon.

Sedan Stina Ehrensvärd avgick som vd för Yubico har hon fått viss tid över att lägga på andra spännande projekt – och närmast i pipeline ligger en Hollywoodfilm om internetsäkerhet.

Annons

– Jag blev kontaktad för något tag sedan av en Hollywoodproducent som hade fått sin e-mail hackad och det var jobbigt för honom. Han hittade vår teknik på nätet och började använda den, men tyckte inte att det var helt enkelt att förstå hur och var den skulle användas. Så kontaktar han mig och säger att ”Cyber security industry – you have to become better at storytelling” och då börjar vi spåna om möjligheterna att tillsammans utveckla någon form av film eller tv-serie där man gör hela den här branschen lite mer tillgänglig och skapar stories som folk kan känna sig in i, säger hon.

Stina Ehrensvärd passar även på att tipsa Realtids läsare om hur man på ett enkelt sätt kan minska 90 procent av alla it-attacker.

– Använd inte lösenord! Använd någon form av tvåfaktorsautentisering, smarta kort och säkerhetsnycklar har den högsta säkerheten. Sedan: Sitt inte med gammal mjukvara och gamla it-system. Hackare hittar alltid sårbarheter så gå till moderna lösningar. Det tredje: begränsa vem som får access till dina it-system. Om man gör de tre grejerna så kan man begränsa attackerna med 90 procent, säger Stina Ehrensvärd.

Se hela intervjun med Stina Ehrensvärd i Realtid-TV!

 

 

 

Annons