Därför rasar världens kryptovalutor: ”En dominoeffekt”

Taggar i artikeln

Kryptovalutor
Emelie Moritz, operativ chef på Safello.
Publicerad
Uppdaterad

Kryptoplattformen Binance meddelade nyligen att man ville sälja av hela sitt innehav i den konkurrerande kryptoplattformen FTX egen kryptovaluta FTT. Det fick kursen att rasa, och i fallet drogs även bitcoin, ethereum och andra klassiska kryptovalutor med.

Anders Frick

Problemen för FTT fick personen bakom FTX, Sam Bankman-Fried, att be Binance att köpa de icke-amerikanska delarna av FTX – något som bolagen nu har ingått ett icke bindande LOI-avtal om.

– Efter att Binance meddelade att man kommer att sälja av allt sitt innehav FTT, på rykten om att FTX potentiellt är insolventa och att deras systerbolag Alameda Research har stora lån med FTT som säkerhet, så rasar FTT-kursen med 80 procent på 24 timmar. Under tiden sprids oro i marknaden och många kunder till FTX vill ta ut sina medel samtidigt vilket skapar något som liknar en klassisk bank run, säger Emelie Moritz, operativ chef på Safello, till Realtid.

Hur kunde detta få så stora konsekvenser för kurserna för i princip alla kryptovalutor?
– När det finns ett stort säljtryck på en tillgång som påverkar kursen kraftig negativt i kombination med spekulation om insolvens så sprids oro för att kunders tillgångar ska drabbas av en potentiell konkurs samt att långivarnas fordringar inte kommer att kunna återbetalas. Detta bidrar till att många vill sälja samtidigt och då inträffar en dominoeffekt, säger hon.

Annons

Har ni märkt av någon ökad anstormning till er på Safello, med anledning av detta?
– Vi har inte sett några direkta effekter av gårdagens händelse ännu. När händelser som dessa sker och det uppstår osäkerheter kring kundskydd och säkerhet avseende kundernas kapital upplever vi generellt att man vill använda en plattform som är registrerad hos en tillsynsmyndighet och har lokal förankring, vilket vi har, säger hon.

Påverkar detta er?
– Den eventuella affären mellan Binance och FTX är ingenting som påverkar Safellos kunder. Vi har inga tillgångar låsta i något av bolagen och erbjuder inte heller FTT på vår plattform. Safello har en mycket konservativ riskaptit och kundernas kapital lämnar aldrig Safellos wallet. Detta är något vi ser blir alltmer viktigt och vi kommer aktivt arbeta för att öka transparensen för proof of holdings även på vår plattform, säger hon.

Vilka är era råd till era kunder?
– Som med alla investeringar så är rådet är att fatta välinformerade investeringsbeslut, ha en långsiktig sparhorisont och inte investera pengar du inte har råd att förlora. Det gäller speciellt vid kryptovalutor som generellt fortfarande är volatila. När det gäller val av kryptomäklare och wallet bör man välja en plattform som är registrerad hos Finansinspektionen, säger hon.

Annons

Hur går det för er i övrigt?
– Safello har denna vecka nått milstolpen 300 000 kunder, vilket är historiskt ur ett svenskt krypto- och finansperspektiv. Nästan 3 procent av den svenska befolkningen har valt Safello som sin plattform för handel med kryptovalutor, säger Emelie Moritz.

 

Annons