Hållbarhet & ESGKrönika

Därför är det hög tid att framtidssäkra tillgångar och portföljer

Publicerad
Uppdaterad

Risk är nu på tapeten igen på ett helt annat sätt än när kurvorna bara pekade uppåt. Den stora framtidstrenden att ta rygg på, digitaliseringen, är nu i mångt och mycket nästan överskuggad av omställningen till hållbarhet och en grön ekonomi. Det skriver Realtids Joakim Båge, programchef för ESG-Dagen.

Joakim Båge

Under ESG-dagen den 26 oktober kommer vi att ta ett brett grepp kring de initiativ som drivs av finansmarknadens olika aktörer för att skapa hållbar utveckling i samhället.

”Hög tid att framtidssäkra tillgångar och portföljer”. Det är rubriken på dagens första keynote från Helena Mueller, Senor Principal och Head of Sustainability Consulting, AFRY Management Consulting, på Realtids stora höstevent, ESG-dagen, den 26 oktober.

Efter pandemin, kriget i Ukraina, nedgångar på börsen, stigande el- och bränslepriser, brist på komponenter, prisnedgångar på bostadsmarknaden, inflationsspöket och techfrossan, med mera, så ser det mer skakigt ut på finansmarknaderna än på länge.

Annons

Har man sett värdet på sina tillgångar gå ned är det just nu kanske hög tid att tänka om, vart är framtiden på väg och är jag rätt positionerad för en framtid där hållbarhet nästan blir en hygienfaktor i portföljen?

På finansspråk pratar vi ju som bekant om detta som ”ESG – environmental, social och governance”. För det första, den gröna omställningen från olja och kol till vind och solkraft, till exempel, är ju vid det här laget bekant. Att elbilar är på väg att ta över från bensinare är det ju inte många som ifrågasätter längre.

ESG-dagens andra keynote kommer från Stockholmsbörsen och Nasdaqs Ann-Charlotte Eliasson, VP, Head of Nasdaq European Debt Listings and Nasdaq Sustainable Bond Network. Hon kommer bland annat tala om hur man kan framtidssäkra sina tillgångar och portföljer och hitta rätt genom tydligare märkning av tillgångar som är verifierat gröna och hållbara.

Annons

Det finns också stor potential att titta på hur man framtidssäkrar tillgångar och portföljer genom de andra två bokstäverna i ESG, nämligen S:et och G:et. Här kommer dagens tredje keynote från Hans Beyer, Chief Sustainability Officer, SEB och Mats Olausson, Senior Advisor, Climate & Sustainable Finance, SEB, bland annat att ta upp hur de jobbar med innovativa sociala obligationer som ett nytt finansiellt instrument och hur man följer upp och mäter den positiva effekten och samhällsnyttan som skapas genom dessa produkter.

Detta är ett område som inte alls är lika långt kommit som de som gäller gröna obligationer och det är därför extra intressant att få ta del av SEB:s slutsatser av innovativa pilotprojekt och de ramverk som de hjälpt till att skapa.

ESG-dagens fjärde bekräftade keynote är från Handelsbankens Catharina Belfrage Sahlstrand, Chief Sustainability and Climate Officer. Hon kommer bland annat berätta mer om hur Handelsbanken uppdaterat sitt finansieringsramverk för gröna obligationer från 2018 för att ytterligare anpassa det till EU:s taxonomi och ge utökade möjligheter att finansiera fler projekt som leder till högre energieffektivitet och klimatanpassningar.

Annons

Vi kommer dessutom att djupdyka i hur till exempel banker och privata företag kan jobba med kommuner och offentlig verksamhet för att tillsammans skapa samhällsnytta och bra affärer som är ”framtidssäkrade” genom att jobba med de tongivande trenderna – digitalisering och hållbarhet.

Det här är ett unikt tillfälle att träffa tongivande aktörer och bygga nätverk som framtidssäkrar ditt företag och din karriär samtidigt som du blir uppdaterad om det senaste inom ESG.

Vi ses den 26 oktober i Stockholm, på plats eller digitalt. Säkra din plats här idag och var med och påverka utvecklingen i rätt riktning.

Joakim Båge
Mail: joakim.bage@realtidmedia.se
Programchef, ESG-Dagen

Annons