Dan Olofsson. Foto: Danir
M&A

Dan Olofsson går in i Poolia – köper ut grundaren

Poolias grundare och huvudägare Björn Örås med familj säljer samtliga aktier till Dan Olofssons bolag, Danir Resources.

Uppdaterad 2020-07-30
Publicerad 2020-07-27

Björn Örås med bolag och familj har sammanlagt 47,3 procent av aktierna och 71,8 procent av rösterna i Poolia. Priset i affären med Danir Resources är 5,87 kronor per aktie i Poolia. Slutkursen den 24 juli var 5,20 kronor. Totalt innebär affären en köpeskilling om cirka 130 miljoner kronor.  Det framgår av ett pressmeddelande.

Poolias aktie stiger kraftigt på måndagsbörsen. Vid 11-tiden noteras en uppgång med drygt 15 procent. Hittills i år är aktien ned med 1,3 procent.

Förvärvet är villkorat av konkurrensmyndighetstillstånd och beräknas bli klart inom ett par månader. Danir Resources, som ägs av Dan Olofsson, Lars Kry och Martin Hansson, innehar inga aktier i Poolia före transaktionen.

Danir Resources är dotterbolag till Danir, som ägs av familjen Dan Olofsson. Danir Resources äger sedan tidigare konsultmäklaren A Society som omsätter motsvarande som Poolia. 

– Vår vilja är att fortsätta driva Poolia som ett börsnoterat företag tillsammans med övriga aktieägare. Jag har länge följt Poolia och alltid varit imponerad över det som åstadkommits. Vi ser stor potential i en än mer dynamisk arbetsmarknad i framtiden där Poolias befintliga och nya tjänster kommer ha en stor efterfrågan. Vi kommer vara en engagerad och aktiv ägare och verka för att fortsätta bygga ett framgångsrikt bolag, säger Lars Kry i en skriftlig kommentar.

Danir Resources avsikt är att fullgöra sina skyldigheter enligt reglerna om budplikt genom att lämna ett erbjudande till övriga aktieägare i Poolia att förvärva deras aktier till samma pris som i affären med familjen Örås. Danir Resources har inte bestämt när ett sådant erbjudande ska lämnas, men det avses ske senast fyra veckor efter att erforderliga konkurrensmyndighetstillstånd för förvärvet av familjen Örås aktier erhållits.

Poolia är ett bemannings- och rekryteringsföretag. Verksamheten bedrivs under de två varumärkena Poolia och Uniflex. Koncernen har 2 500 anställda i fyra länder och omsatte 2019 1,7 miljarder kronor. 

Danir utvecklar och driver långsiktigt kunskapsintensiva företag i en entreprenöriell miljö. Koncernen har 5 000 anställda i 15 länder och omsatte 2019 6,4 miljarder kronor. Danir ägs av familjen Dan Olofsson.

 

 

 

Platsannonser