- Publicerad
- Uppdaterad
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software undersöker utvecklingen av skadliga koder. En harmlös uppdatering kan skapa stora problem.
Sarah Carlsson
FakeUpdates toppar listan över de mest skadliga koderna under juli månad – 8,37 procent av svenska verksamheter har drabbats och 7,40 procent av verksamheterna globalt.
FakeUpdates, även kallad SocGholish, är en skadlig programvara som ser ut att vara en legitim uppdatering av användarens webbläsare.
Användare som besöker en sårbar hemsida får upp notiser om falska uppdateringar, sedan installeras en trojan på användarens dator och ger angriparna kontroll över deras system.
Skadligaste koderna i Sverige
Cyberbrottslingar har även börjat infiltrera BOINC, en plattform som gör att användare kan bidra till forskning genom att låna ut sin dators processorkraft.
”Cyberkriminella söker ständigt nya metoder för att sprida skadlig programvara, kringgå säkerhetssystem och utnyttja sårbarheter”, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software, i ett pressmeddelande.
Den andra mest skadliga koden i Sverige under juli var Androgh0st, en botnet, med en nationell påverkan på 6,39 procent. AgentTesla, en RAT, hamnade på tredje plats med 1,67 procent.
Läs mer:
Cyberattacker mot molntjänster exploderar – så skyddar du dig. Realtid
Så mycket kostar ransomware svenska företag. Realtid