FinansNyhet

Cyberbrott oroar allt fler företagsledare

Cyberattacker har gett avtryck i storbolagens företagsledningar.
Publicerad

Företagsledare över hela världen oroas alltmer över hur cyberbrottslighet kan skada det egna företaget. 40 procent menar till och med att cyberhoten kan hämma tillväxten i företaget, vilket kan jämföras med 25 procent för ett år sedan. Det visar resultat från PwC:s årliga globala vd-undersökning CEO Survey.

Realtid.se

– Förra året kantades av cyberattacker vilket gav avtryck i storbolagens företagsledningar. Som en konsekvens tar nu cyberhoten ett stort kliv framåt på risklistan och rankas nu som den tredje största tillväxthämmande risken sett i ett globalt perspektiv. Som jämförelse hamnade cyberbrott först på en tiondeplats 2017, kommenterar Jakob Bundgaard, affärsområdeschef Cyber Security, PwC, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har även tittat närmare på hur cyberhoten uppfattas i olika delar världen. I Nordamerika är det hela 53 procent av företagsledarna som ser cyberhot som en överhängande risk för bolagets tillväxt. Cyberhot hamnar därmed på en förstaplats, före kategorier som regleringar, skatter, geopolitisk osäkerhet och terrorism.

I Mellanöstern placerar sig cyberhot på en andraplats (54 procent) och även i Asien (44 procent) hamnar cyberhot mycket högt i rangordningen över osäkerhetsmoment. I Europa är antalet företagsledare som är bekymrade över cyberbrott visserligen något lägre än genomsnittet (33 procent), men samtidigt rangordnas cyberbrott som det fjärde största hotet.

Annons

– Det här är ett sent men välbehövligt uppvaknande. Cybersäkerhet är en av framtidens stora samhällsutmaningar och kan inte fortsätta vara en isolerad IT-fråga. För att skapa ett hållbart och säkert digitalt samhälle måste diskussionerna om cybersäkerhet föras i fler ledningsgrupper och styrelserum, samtidigt som CISO-rollen behöver stärkas, avslutar Jakob Bundgaard.  

 

Annons