Credit Suisse: Så ska trädlöst trä hjälpa oss att nå nettonollutsläpp

”En innovation som kommit väldigt långt redan är trådlös energi. I framtiden kan detta eliminera behovet av traditionella laddstolpar för elbilar helt och hållet”, säger Karim Sayyad, ESG-expert på Credit Suisse.
Publicerad
Uppdaterad

Trädlöst trä, modulära kärnkraftsreaktorer och digitala tvillingar för klimatanpassning. Det är tre av de innovationer som Credit Suisse lyfter fram, och som ska hjälpa världen att nå nettonollutsläpp år 2050.

Anders Frick

”Under the radar: 20 climate tech innovations you may have missed” är namnet på en rapport som nyligen publicerades av Credit Suisse. En av medförfattarna är Karim Sayyad, ESG-experten som Credit Suisse för två år sedan värvade från Nordea. 

– Budskapet är att möjligheterna att nå nettonollutsläpp år 2050 handlar mycket mer än det vi vanligtvis förknippar omställningen med, som sol- och vindenergi eller elbilar. En stor del av omställningen kommer möjliggöras av teknologi som ännu inte fullt utvecklats, är skalbar eller ekonomisk lönsam idag. I rapporten identifierar vi 20 sådana möjligheter, som är mindre välkända men som har potential att göra stora avtryck på vår framtid, säger Karim Sayyad till Realtid.

Han förklarar att rapporten ska fungera som en källa till inspiration, särskilt för de som vill investera i klimatomställningen.

Annons

– Det finns möjligheter att bidra stort i denna omställning inom klimat-tech, speciellt när det gäller venture capital. Den huvudsakliga tröskeln är finansiering, och där kan privat kapital vara avgörande, säger Karim Sayyad.

Vilka är dina egna tre främsta favoritinnovationer?
– Återvinning av batterier som är mycket mer miljövänligt än de traditionella metoderna, elektrokemisk produktion av cement och ”trä-utan-träd” är mina tre favoriter. Tillsammans så representerar de industrier som står för en betydande del av de globala utsläppen. Om dessa teknologier blir skalbara, kan de bidra betydligt på vägen mot nettonoll, säger han.

Det trädlösa träet är ett projekt från MIT  som går ut på att ta tillvara på Y-formade träklykor och använda dem som förstärkande lastöverföringspunkter i konstruktioner – istället för att, som idag, kompostera klykorna.

Annons

Vilken innovation har störst potential att hjälpa oss nå nettonollutsläpp till 2050?
– En innovation som kommit väldigt långt redan är trådlös energi. I framtiden kan detta eliminera behovet av traditionella laddstolpar för elbilar helt och hållet, säger Karim Sayyad.

Vad förvånande dig själv mest under arbetet med rapporten?
– Det som förvånade mig mest var att klimat tech-området är enormt och den takten som utvecklingen gjorts i många områden är snabbare än vad man tidigare kunnat tro. Detta är viktigt, eftersom IEA beräknar att nästan hälften av alla utsläppsminskningar till 2050 kan komma från teknologi som ännu inte är kommersiell, säger han, och fortsätter:

– En annan sak som kanske är förvånande är att infångning och lagring av koldioxid (CCS) inte nämns i rapporten. Trots att detta är en faktor för att nå nettonollutsläpp behöver konversationen istället handla mer om den exponentiella effekt som elektrifiering och förnybart har. Vi lyfter fram lösningar i sektorer som kommer spela roll i framtiden, säger Karim Sayyad.

Annons

Annons