Credit Suisse lånar upp till 560 miljarder av centralbanken

Taggar i artikeln

Credit Suisse
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Den schweiziska krisande storbanken Credit Suisse lånar upp till 50 miljarder schweizerfranc av landets centralbank, motsvarande 560 miljarder kronor.

Realtid.se

”Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning”, säger bankens vd Ulrich Körner i pressmeddelande tidigt på torsdagsmorgonen, som SVT tagit del av.

I måndags förra veckan redovisade också Schweiz Nationalbank ett katastrofresultat. ”Ännu ett bevis för att en hel del av bördan för den globala makroekonomiska vindkantringen har hamnat i knät på centralbankerna fick vi på måndagen då Schweiz Nationalbank redovisade sitt resultat på motsvarande knappt minus 1 500 miljarder dollar.  Detta fick det egna kapitalet, inklusive värdeutjämningsreserven, att sjunka från 204 till 66 miljarder CHF och soliditeten att krympa ihop från 19 till 7,5 procent,” skrev Realtids Per Lindvall då.

Credit Suisse rasade 24 procent i onsdagens handel på Zürichbörsen. Raset kommer bara några dagar efter att tre nischbanker i USA gått omkull.

Annons

Enligt landets finansinspektionsmyndighet Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker, vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.

Credit Suisse är den första globala storbanken att ta emot nödåtgärder av den här typen sedan finanskrisen 2008. Den anrika banken är den 17:e största i Europa.

 

Annons

Annons