Finans Nyhet

Bro Hof vänder till vinst

Publicerad

Den svenska elitgolfbanan har länge haft stora lönsamhetsproblem men 2011 blev det vinst för första gången. Här är förklaringen.

Bara under 2008, 2009 och 2010 har Bro Hof visat en sammanlagd förlust på över 30 miljoner kronor (-12 miljoner kronor, -6 miljoner kronor och -14 miljoner kronor).

Men under 2011 blev det äntligen en vinst även om det bara var knappt 1 miljon kronor.

Intäkterna har ökat från drygt 20 miljoner kronor 2008 till nästan 40 miljoner kronor 2011.

Annons

Det framgår av Bro Hofs årsredovisning för 2011.

Realtid.se får tag på banans initiativtagare Björn Örås.

Så nu har ni äntligen vänt till vinst?

Annons

– Det stämmer, säger han.

Vad anser du om det?

– Det var på tiden.

Annons

Projektet inleddes med några år av ritningar, planeringar och byggnation och så vidare, och 1 september 2007 blev det äntligen premiär.

Örås har själv investerat cirka 400 miljoner kronor i projektet.

– Ja, det är mina egna skattade kronor som jag har investerat.

Hur kommer det sig att ni nu lyckas visa vinst?

– Helåret 2011 var den första hela säsongen då vi hade båda golfbanorna i drift. Det blev vårt första ”riktiga” år om man uttrycker sig så. Då hade vi allt färdigt med de två banorna i full drift.

Bro Hof består alltså egentligen av de två golfbanorna The Castle Course och The Stadium Course som båda är på 18 hål vardera.

Vad är skillnaden mellan de två banorna?

– Det finns många skillnader i layout och design. De är verkligen olika.

Är den ena svårare än den andra eller så?

– Nej, men The Stadium Course är avsedd för att användas för stora tävlingar som Nordea Masters som vi har haft där de tre senaste åren.

Örås bekräftar att det finns ett kontrakt om att Nordea Masters ska spelas på The Stadium Course även framöver, men vill inte nämna några detaljer om det.

Det kommer alltså att spelas Nordea Masters på Bro Hof även år 2013?

– Ja, absolut.

Bro Hof tjänar dock inget på Nordea Masters, utan får istället betala cirka 2 miljoner kronor per år för att tävlingen ska spelas på Bro Hof för att ge klubben publicitet.

Man behöver inte vara medlem i golfklubben Bro Hof för att få spela på klubbens två banor. Även icke medlemmar får spela mot en greenfee-avgift på 1 600 kronor för en 18-hålsrunda på The Stadium Course och 1 200 kronor för en 18-hålsrunda på The Castle Course.

Om man vill bli medlem måste man köpa en aktie i klubben och aktiekursen ligger enligt Örås på 350 000 kronor i skrivande stund.

Det har varit en del handel i aktien, men enligt Örås har aktiekursen inte stigit trots att klubben nu går med vinst.

– Nej, jag tycker inte att aktiekursen har stigit.

Varför inte?

– Det har varit kärvt i största allmänhet i ”golf-Sverige”. Det är inte längre den stora efterfrågan som det varit. Men samtidigt är ju Bro Hof en nischprodukt som är i en klass för sig. Bro Hof tilltalar dem som uppskattar hög kvalitet. Det finns det väl alltid en marknad för, så det går ganska bra för oss.

Det finns totalt 1 100 utestående aktier i golfklubben så med en aktiekurs på 350 000 kronor så värderas hela klubben till 385 miljoner kronor.

Tycker du att aktiekursen ligger på en rimlig nivå?

– I slutändan är det marknaden som får sätta priset på vår aktie, men jag tycker ju själv exempelvis att aktiekursen skulle ha legat på 6-7 miljoner kronor om Bro Hof låg i Florida.

Örås vill inte avslöja vilken ägarandel han har själv i Bro Hof.

– Men eftersom jag äger alla A-aktier i klubben så har jag egen röstmajoritet i klubben.

Kan du tänka dig att sälja dina aktier i Bro Hof?

– Nej.

Men allt är väl till salu till rätt pris?

– Det finns alltid ett ”rätt pris”, men det skulle förvåna mig om någon vill betala det i denna konjunktur i allmänhet och golfkonjunktur i synnerhet.

Bro Hofs golfbanor har fått goda omdömen jämfört med andra golfbanor. Golf Digest utsåg i september 2011 The Stadium Course till den bästa golfbanan i Sverige och bland de tio bästa banorna i Europa. Och The Castle Course utsågs till den nionde bästa banan i Sverige.

Smolk i glädjebägaren har dock utgjorts av ett bråk med kommunen som pågått i fem år.

– Jag är dock hoppfull eftersom vi för en bra dialog med kommunen och hoppas att kunna lösa detta på ett bra sätt, säger Örås.

Bråket gäller gränslinjen mellan hål 15 och 16. Kommunens tjänstemän menar att banan byggts fel med upp till 30 meter.

– Den förre kommundirektören har vittnat om att vi byggt banan enligt vår ursprungliga överenskommelse med kommunen, så det är ord som står mot ord.

Örås själv anser att bråket handlar om petitesser.

– Det handlar om att det på vissa håll i kommunen görs bokstavstolkningar, men jag vill inte kommentera tvisten mer. Jag hoppas att förnuftet och rättvisan segrar till slut.

Formellt ligger flera miljörelaterade mål i tvisten i miljödomstolen och därtill finns tvist om detaljplanen som ligger i förvaltningsdomstolen. Men alla ärendena ligger för närvarande vilande i avvaktan på att klubben anfört för Länsstyrelsen och domstolarna att en dialog med kommunen pågår.

– Så alla hoppas på en lösning.

Utöver alla pengar Örås spenderat på Bro Hof så är han storägare i personaluthyrningsfirmorna Uniflex, Dedicare och Dedicare. Han har en ägarandel på 40-45 procent i vart och ett av de tre bolagen. Tillsammans är Uniflex, Dedicare och Poolia värda över 1 miljard kronor på börsen (Uniflex cirka 600 miljoner kronor, Dedicare drygt 200 miljoner kronor och Poolia drygt 200 miljoner kronor.)

Enligt planen är det sagt att Bro Hof får ha max 1 100 medlemmar i klubben.

– Det taket har vi inte nått ännu, säger Örås.

När tror du att taket har nåtts?

– Det är inte lätt att svara på, men vi hoppas att det kommer att ske inom ett par år.

Nytillkommande medlemmar får i första hand köpa aktier av befintliga medlemmar som vill träda ur klubben och sälja sina aktier. Och i andra hand får Örås sälja av sina Bro Hof-aktier till nytillkommande medlemmar.

Utöver själva golfbanorna har Bro Hof stora planer på en hotell- och konferensverksamhet vid golfbanorna, men de planerna ligger tills vidare vilande tills tvisten med kommunen har lösts.

Även medlemmar som har köpt Bro Hof-aktier måste betala medlemsavgifter varje år. Klubbens intäkter består av medlemsavgifter, greenfee-avgifter från icke-medlemmar, samt företagsarrangemang där företag kan hyra banorna och bjuda in sina kunder att spela golf.

Hur stora kan Bro Hofs intäkter bli när potentialen är fullt uppnådd, jämfört med 2011 års intäkter på knappt 40 miljoner kronor?

– Det törs jag inte svara på. Det beror på prisutvecklingen, efterfrågan på företagsarrangemang samt greenfee-avgifterna. Men jag hoppas att klubbens intäkter kommer att öka framöver, säger Örås.

Och 2011 blev alltså resultatet knappt 1 miljon kronor med nästan 40 miljoner kronor i intäkter. Det motsvarar en vinstmarginal på drygt 2 procent.

Enligt Örås är målet att Bro Hof ska kunna nå en vinstmarginal på 5-10 procent framöver.

– Ett sunt företag ska kunna nå en vinstmarginal på åtminstone den nivån.

Annons