Förbundspampar, supportrar och klubbledare är överens: De vill inte se vuvuzelan i svensk fotboll.
Vuvuzelan kan förbjudas i Sverige
Mest läst i kategorin
Och om den sydafrikanska tutan ändå dyker upp på läktarna? Då kan klubbarna själva förbjuda den.
Snart kan vuvuzelan finnas på en arena nära dig.
– Det får vi nog räkna med. Det finns säkert supportrar med tillräckligt dålig smak. Men jag vill inte ha med den att göra, den tillför ingenting utan förstör bara för läktarsången och annat som hör hemma på arenan, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i Helsingborgs IF.
Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, har samma inställning.
– Den tillhör inte svensk supporterkultur, det finns andra saker som vi uppskattar mer. Jag hoppas att den inte kommer till Europa. Och det tror jag inte heller att den gör, säger Lagrell.
Men det är nog en naiv förhoppning. Vuvuzela-boomen har redan spridit sig från Sydafrika, tutan har sålts i över 50 000 exemplar bara i Storbritannien och Manchester Uniteds supportrar har lovat/hotat att använda dem i Premier league i höst.
I tyska Bundesliga har Dortmund förbjudit sina fans att ta med vuvuzelor till lagets hemmamatcher. Det är fullt möjligt att samma sak händer i Sverige.
– Vi har inte haft några diskussioner om detta. Men det är upp till varje förening att bestämma.
De äger sina egna arrangemang och tycker de att något förstör arrangemanget kan de bestämma att det inte är tillåtet, säger Lars-Åke Lagrell.
Paul Myllenberg säger att Helsingborg kan tänka sig ett förbud.
– Är det så att den kan skada hörseln är det fullt möjligt. Den kan ju också användas som tillhygge inne på arenan, säger Myllenberg.
Men Victor Capel, ordförande i AIK:s supporterklubb Black Army och i Svenska fotbollssupporterunionen, vill inte gå så långt som till en bannlysning.
– Vi är emot när Sef (Svensk elitfotboll) förbjuder saker, så om vi själva skulle göra det vore det att vara ute på hal is. Men jag tror inte att det kommer att bli en så stor grej. Supportrarna i Sverige och resten av Europa är väldigt konservativa. Den senaste nya, stora grejen som dök upp på läktarna var trummorna för 10-15 år sedan, säger Capel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.