En toppadvokat på Vinge gav råd inför den aktieaffär som Alexander Richards nu står åtalad för. Uppdraget: sätta insiderlagen ur spel.
Vinge hjälpte Richards runda insiderlagen
Mest läst i kategorin
I slutet av december 2005 sålde Alexander Richards aktier i Aktietorgsbolaget NRS Technologies och gjorde en vinst på 22 miljoner kronor.
Några månader senare avslöjades att bolaget pumpat upp kursen med felaktiga pressmeddelanden och aktien sjönk som en sten.
Alexander Richards åtalades senare för svindleri och insiderbrott. Rättegången pågår just nu i Nacka tingsrätt.
Men Alexander Richards kan aldrig fällas för insiderbrott i en svensk domstol. Det hävdade försvarsadvokaten Anders Pethrus under sin sakframställan på torsdagen.
Orsaken är att köpare och säljare av aktierna var utländska juridiska personer. Alla avtal skrevs också under i London.
– Bakgrunden till att man gjorde på det här sättet var att Alexander tillfrågade advokaterna Vinge och fick rådet att så här ska man göra, då träffas det inte av svensk lagstiftning.
Det var dåvarande Vinge-advokaten Jan Lombach, idag på White & Case, som i december 2005 fick i uppdrag att planera aktieaffären.
En av frågeställningarna gällde vilken inverkan den nya marknadsmissbrukslagen, som infördes i juli 2005, kunde ha på transaktionen. En nyhet i lagen var att även affärer som gjordes upp utanför börsen kunde klassas som insiderbrott.
Rådet blev därför att skriva under alla avtal utomlands. Av förundersökningen framgår att Alexander Richards skickade två medhjälpare med morgonflyget till London den 30 december. De åkte hem senare samma dag med underskrivna kontrakt.
Säljare var Richards brittiska holdingbolag Castleworth och köparna var juridiska personer i Luxemburg och Cypern samt en Akelius-depå på Cypern. Av fullmakterna framgår att det var svenskarna Arne Björhn, Johan von Kantzow och Jens Miöen som stod bakom de utländska köparna.
Redan i samband med häktningsförhandlingarna mot Alexander Richards i maj 2006 framförde försvaret att aktieförsäljningen aldrig kunde bli föremål för prövning i en svensk insiderrättegång. På torsdagen upprepades påståendet.
– Det här är överhuvudtaget inget brott. Man kan göra så här och man har dessutom fått rådet att göra på det här sättet, förklarade Anders Pethrus.
Skulle domstolen gå på försvarets linje innebär det att Alexander Richards hittat en lucka i den svenska insiderlagstiftningen.
Kammaråklagare Stig Åström har under rättegången sågat försvarets argumentation. Samtliga egentliga aktörer bakom affären, liksom NRS Technologies återfinns i Sverige, hävdar åklagaren.
Kopplingen till Sverige stärks också av att svenska depåer och bankkonton använts för att genomföra transaktionerna.
Alexander Richards förnekar brott i alla delar. Förutom den unika tolkningen av insiderlagen hävdar försvaret att Richards aldrig hade skäl att misstänka att NRS engelska verksamhet inte gick så bra som bolaget påstod.
Enligt Anders Pethrus litade Alexander Richards helt och hållet på den information han fick från medarbetarna i England.
Själv var han fullt sysselsatt i rollen som vd på Systemseparation, även det ett bolag noterat på Aktietorget.
Under hösten 2005 jobbade Alexander i genomsnitt en kvart per dag med NRS Technologies, hävdade försvaret. Han hade därför inte detaljkoll på de tekniska problem som gjorde att faktureringen aldrig kom igång som utlovat.
Under samma period skickade NRS ut en rad pressmeddelanden där bolaget påstod sig ha skrivit avtal om utvinning av sand och grus med värden på mellan 3 och 65 miljoner kronor.
Aktietorget kastade i augusti 2006 ut NRS sedan en utredning visat att bolaget saknade täckning för informationen till marknaden.
De tre medåtalade lade även dessa fram sina försvarspresentationer under torsdagen.
Anders Alm, tidigare ordförande i NRS, försvaras av Johan Åkermark. Alm står åtalad för svindleri. Enligt försvarsadvokaten hade Anders Alm inget skäl att misstänka att produktionen inte hade kommit igång i England. Att det fanns tekniska problem ville han inte hålla med om.
– Det var en färdigutvecklad produkt för grusupptagning, den kommunikationen som man fick från England var att det endast var tekniska problem med inhyrd utrustning som pumpar.
– Det var inget som man behövde berätta om i ett pressmeddelande.
NRS dåvarande vd Leslie Balmer är även han åtalad för svindleri. Åklagaren har dragit tillbaka åtalet för insiderbrott eftersom bedömningen är att Balmer aldrig fått del av några vinster från aktieförsäljningarna även om han formellt stod som delägare i Castleworth.
Leslie Balmers försvarare Per Liljekvist pekade ut den numera avlidne Peter O’Connor, partner och sedermera anställd i NRS, som källan till de prognoser och löften om avtal som NRS kommunicerade under hösten 2005.
– Peter O’Connor har varit upphovsmannen bakom alla sifferberäkningar, sa Per Liljekvist och förklarade att Leslie Balmer var ”just a technical guy”.
– Han har inte medvetet på något sätt medverkat till spridning av felaktiga uppgifter.
Bengt Helmersson, den fjärde svindleriåtalade, arbetade vid tidpunkten som rådgivare på ett bolag i Ängelholm som var knutet till Aktietorget Söder.
Bengt Helmersson var med och ta fram det memorandum som beskrev NRS Technologies verksamhet inför övertagandet av Bubbeltians notering på Aktietorget.
Han försvaras av Malmö-advokaten Leif Ljungholm. Enligt försvaret visar förundersökningen tydligt att Bengt Helmersson inte kan lastas för påståendena i den information som gick ut till marknaden.
– Han har varit helt övertygad om att de siffror och det material som han fått har varit helt riktiga. Har de inte varit riktiga så har Helmersson blivit vilseledd och är han vilseledd kan han inte begå någon uppsåtlig gärning, förklarade Leif Ljungholm.
Bengt Helmersson är även åtalad för skattebrott och insiderbrott. Enligt Leif Ljungholm har Bengt Helmersson fått och senare sålt aktier i NRS men alla vinster är deklarerade. Han ska heller inte ha haft något informationsövertag jämfört med marknaden i övrigt eftersom den information han fick blev offentlig i samband med publiceringen av memorandumet. Aktieförsäljningarna gjordes långt senare.
Efter parternas sakframställan övergår rättegången till ett digert block med förhör av de åtalade och en lång rad vittnen. Förhandlingsdagar är inplanerade till 29 april.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.