Förseningar i Laivagruvan tvingar bolaget till riktad nyemission.
"Vi producerar guld"
Mest läst i kategorin
Nordic Mines meddelade under onsdagen att bolaget genomfört en riktad nyemission som inbringat cirka 89 miljoner kronor före emissionskostnader.
Totalt tecknades 1,75 miljoner nya aktier till ett pris om 51 kronor styck.
Nyemissionen medför en aktieutspädning om cirka 5 procent.
Carnegie Investment Bank har lett emissionen åt Nordic Mines.
Varför genomförde ni emissionen?
– Det var för att öka rörelsekapitalet. Bakgrunden är att vi har haft en försening i uppstartsfasen av guldgruvan i Laiva. På grund av förskjutningarna i pengaflödet behövde vi ta in mer rörelsekapital i bolaget.
Hur går det i Laivagruvan?
– Vi producerar guld i gruvan men inte i full produktion. Detta på grund av förskjutningar i uppstartsfasen.
Har projektet blivit mer kostsamt?
– Nej, det är det inte. Det är endast mindre förskjutningar i investeringen.
Hur motiverar ni då emissionen?
– Nu är det här en förhållandevis liten emission i jämförelse med bolaget storlek. Det handlar bara om 5 procent kapitaltillskott. Emissionen gjordes på en nivå som var över genomsnittskursen de senaste handelsdagarna. På det sättet var det inte heller en kursmässig utspädning. Årsstämman i maj 2011 förutsåg det potentiella behovet av ökat rörelsekapital och gav styrelsen ett bemyndigande för denna typ av emission.
Vilka investerare riktade ni er till?
– Framförallt allt större internationella gruvfonder från London, de står för den större delen av kapitalet. Sen har vi ett antal mer välrenommerade fonder i Stockholm. Detta är ett normalt steg i bolagets utveckling. Från att vara ett prospekteringsbolag, noterat på First North har vi gått till Midcap-listan på Stockholmsbörsen. När ett bolag växer som Nordic Mines är det normalt att fler institutionella och internationella ägare tillkommer.
Vilka är era prioriteringar nu?
– I första hand att komma upp i full produktion i Laivagruvan. Sedan ska vi prospektera vidare i närområdet. Efter det kommer vi jobba vidare i Tormua-projektet i östra Finland. Där finns det redan en identifierad mineraltillgång.
Varför valde ni Carnegie till finansiella rådgivare?
– Vi tyckte de hade den kompetens som behövdes och ett erbjudandet som var attraktivt. Carnegie är av de större aktörerna i Stockholm som också har internationell täckning men vi har också haft stöd från exempelvis ABG vid genomförandet av transaktionen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.