Skyller långsamt förvaltarbyte på sina rutiner. - Jag tror vi har lärt oss mycket av detta, säger Nordea Fonders vd Maria Rengefors.
"Vi borde ha skyndat på processen"
Mest läst i kategorin
Nordeas North American Growth Fund förvaltades utifrån råd från den amerikanska kapitalförvaltaren Aletheia med grundaren Peter Eichler i spetsen. Aletheia och dess grundare har varit under utredning av SEC vid två tillfällen. Första SEC-domen offentliggjordes i maj 2011. Peter Eichler stämdes sedan återigen, i december 2012, efter att det framkommit ytterligare uppgifter om att han hade agerat vårdslöst med bolagets kunders pengar.
Nordea Fonders vd Maria Rengefors sa till Realtid.se i förra veckan att Nordeas kunder inte kan ha påverkats av Aletheias och Peter Eichlers agerande, då Nordea endast hade anlitade firman som rådgivare.
Hon berättade också att Nordea satte fonden North American Growth Fund på säljlistan redan 2011, och att Nordea skickade ut information internt till sina rådgivare att rekommendera kunderna att sälja sina andelar. Samtidigt salufördes fonden i bankens prospekt så sent som våren 2012.
– Vi har varit tydliga i vår kommunikation och fonden har plockats bort i största möjligt mån. Det gäller i alla länder där fonden fanns, inklusive Sverige där bara ett fåtal kunder fanns. Det är strikt reglerat vilken information som får finnas med i ett prospekt vilket gör att vår rekommendation har förmedlats i andra informationskanaler. Inget konstigt med det, skriver Maria Rengefors i en e-postkommentar till Realtid.se.
Hon specificerar inte varifrån fonden ”plockats bort”. Maria Rengefors avböjer också att svara på om någon nytecknade sig under tiden då Nordeas interna rekommendation var ”sälj”. Och hon svarar heller inte på hur stort kapitalet i fonden var vid olika tidpunkter.
Enligt dokument som Realtid.se har tagit del av var fonden uppe i runt 460 miljoner dollar under 2010. Per den 31 oktober 2012, i samband med att förvaltaren Eagle Asset Management kopplades in, hade den minskat till 50 miljoner dollar, för att sedan öka till 300 miljoner dollar i december, i den nya förvaltarens regi.
Från det att det blev offentligt att Aletheia, Peter Eichler och bolagets andre grundare Roger Peikin bötfällts av SEC i maj 2011 tog det cirka ett och ett halvt år tills Nordea lämnade samarbetet vilket också sammanföll med att Aletheia blev av med sitt verksamhetstillstånd.
Hur kan Nordea gå med på att att det tar så lång tid att byta ut en extern rådgivare när man är missnöjd med en fonds performance?
– Återigen, det är självklart olyckligt att vi hade avtal med detta bolag. Att det tog tid att byta rådgivare handlar inte bara om själva kontraktet och uppsägningstiden, utan också om att hitta ett bättre alternativ. Med facit i hand borde vi förstås ha skyndat på processen. Sen tycker jag att man måste tänka på att detta var en aktivt förvaltad fond, och sådana kan ha både bra och dåliga perioder, vilket gör att man inte kan rusa iväg och göra förändringar allt för snabbt, skriver Maria Rengefors i en e-postkommentar.
– Jag tror att vi lärt oss mycket av detta, som till exempel snabbare rutiner när vi känner att saker inte fungerar. Nu har vi hittat ett bra alternativ och det jag vill understryka är att kunderna inte drabbats av de oegentligheter som förekom på Aletheia, fortsätter hon.
Hon har själv tidigare sagt till Realtid.se att fonden till en början gick väldigt bra. Men kurvorna för fondens benchmark och performance började gå isär någonstans under sommaren 2011, efter att den första SEC-domen blev känd. Maria Rengefors varken bekräftar eller dementerar om Nordea kände till SEC-domen eller de utredningar som pågick gällande Aletheia och dess grundare. I stället hävdar hon att Nordea agerat enbart utifrån dålig performance.
Maria Rengefors har avböjt att svara på ytterligare frågor angående North American Growth Fund och dess förvaltning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.