Realtid

"Vari ligger skattefördelen Magdalena?"

Pontus Hittrich, Placeringsrådgivarna
Nina von Koch
Uppdaterad: 05 dec. 2016Publicerad: 05 dec. 2016

Finansministern motiverar höjd bankskatt med att finanssektorn haft en skattefördel av att inte vara momspliktig. Tvärtom betalar sektorn 25 procent mer än momspliktiga företag eftersom momsen inte är avdragsgill, skriver Pontus Hittrich. Han frågar sig vilken bransch som står på tur att få höjda skatter för att några få bolag tjänar för mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har lyfts ett förslag från regeringen om att införa en så kallad bankskatt. Förslaget bygger på att bolag inom den finansiella sektorn ska betala en högre arbetsgivaravgift än andra branscher. Den skall höjas från idag 31,42 procent till 46,42 procent, en höjning med hela 47 procent från rådande nivå!

Sanningen är dock att den drabbar inte bara banker utan alla företag i den finansiella sektorn som ej är momspliktiga. I Sverige finns, förutom de stora bankerna och försäkringsbolagen, kring 2.000 företag i den finansiella sektorn. Det är allt från värdepappersbolag, små lokala försäkringsbolag och fondkommissionärer till rådgivningsföretag och försäkringsförmedlingsföretag. Många är små ägarledda bolag med 1-9 anställda.

Magdalena Andersson motiverar den höjda skatten med att bolag inom den finansiella sektorn har haft en skattefördel av att inte vara momspliktiga. Det är dags för Finansministern att lära sig grundläggande företagsekonomi tänker jag. Moms är ett nollsummespel för alla företag som är momspliktiga, det vet alla företagare om. Det är slutkonsumenten som är den som de facto betalar moms på inköp av varor och tjänster.

Bolag som ej är momspliktiga kan alltså inte yrka avdrag på sina momsutgifter och redovisar ej heller någon ingående moms eftersom intäkterna inte omfattas av moms. Bolag inom den finansiella sektorn betalar därmed 25 procent mer för inköp av varor och tjänster till sina verksamheter, vari ligger skattefördelen i det Magdalena Andersson?

Det är även ytterst pinsamt att delar av journalistkåren samt politisk opposition har svalt retoriken med hull och hår utan att ifrågasätta Finansministerns kompetens kring momsfrågan och hur hon kan koppla ihop den med frågan om bankskatt.

De stora bankerna och försäkringsbolagen kommer sannolikt påskynda den outsourcing, som redan sker, av administrativa tjänster till Baltikum och andra länder med lägre lönekostnader. Det kommer att kosta tusentals jobb för den svenska arbetsmarknaden och branschen i synnerhet. De små ägarledda, lokalt förankrade bolagen däremot, de kan inte be sin personal att flytta till Vilnius eller Riga. De får vackert betala och Sverige får betala med att dessa bolag tänker sig för både en och flera gånger innan de rekryterar ytterligare personal.

Det skrivs i media om i synnerhet bankers goda vinster och det sticker naturligtvis i ögonen på många. Men skall en regering ägna sig åt att särskilt beskatta branscher utifrån att det kanske finns en eller några företag i branschen som tjänar mycket pengar? Kommer man därmed sänka skatten för den branschen om det blir sämre tider framöver? Vilken bransch står på tur att få höjda skatter därför att en eller några stycken stora bolag tjänar mycket pengar? Detta och en hel del andra företagarfientliga förslag skulle jag gärna tala med dig, Magdalena Andersson om.

Jag tycker vi skall vara tacksamma för att vi har industrier med stora bolag som tjänar rejält med pengar. Det är bra för Sverige och bra för statskassan. Bra för småföretagen som ofta är underleverantörer till de stora bolagen. Ju bättre det går för de stora, desto bättre för de små och bättre för vårt land!

ANNONS

Pontus Hittrich, senior rådgivare på Placeringsrådgivarna

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina von Koch
Nina von Koch
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]