Realtid

Värdefull jakt på begravd kabel

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 nov. 2006Publicerad: 14 nov. 2006

Skyhöga metallpriser lockar och allt striktare miljöregler tvingar. Det handlar om metall till ett värde av 40 miljarder kronor, som inbäddad i plast i form av gammal kabel ligger gömd i den svenska marken. I dag skickas kablarna till Kina men i framtiden hoppas Stena Metall på att kunna återvinna de dyrbara metallerna i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gammal kabel av koppar, aluminium och bly, som sedan länge slutat att användas, ligger och skräpar lite varstans i marken. Enligt ett examensarbete från Linköpings universitet från 2005 handlade det om 1 miljon ton metaller. Med dagens skrotpris, på omkring 50 kronor per kilo, ligger koppar och aluminium värt omkring 40 miljarder kronor nedgrävt.

Stena Metall är ett av de företag som arbetar aktivt med att återvinna plast och metall från kablarna. Men även med att försöka lösa problemet med hur kablarna ska plockas upp ur marken. Som läget är i dag kostar det mer att gräva upp kablarna än man får tillbaka vid försäljningen av det återvunna materialet.

Den kabel som återvinns i Sverige är främst produktionsspill från exempelvis Ericsson. När hus rivs eller elkablar byts ut hamnar det mesta istället i Kina. Även om en del kabelexport på senare tid förhindrats av myndigheterna eftersom kablarnas kvalitet varit för dålig. De kinesiska fabrikerna varierar dessutom i hur långt de kommit i utvecklingen sett ur miljöhänsyn.

– Kineserna är villiga att betala mer för kopparn som den är i ledningen än man skulle tjäna på att behandla kabeln här. I Kina har man så stort behov av koppar för infrastrukturprojekt, säger Christer Forsgren, miljöteknikchef på Stena Metall, till Realtid.se.

Men beroende på kopparprisets utveckling och de framtida möjligheterna att exportera till Kina kan det hända mycket i Sverige.

– Jag tror inte på proppen-ur-varianten, utan att det kommer att ske stegvis. Kan man visa några bra exempel på hur man kan röja kabel och återvinna metall och plast så är det lättare att få igång det. Om ett år är jag ganska säker på att det hänt mycket mer, säger Christer Forsgren.

En sak är dock helt säker; Stena Metalls satsning. I Kalmar togs en återvinningsanläggning i drift i slutet av sommaren. Sedan tidigare finns även en anläggning i Karlstad som separerar delarna i kabeln. Dessutom arbetar tre studenter vid Linköpings universitet med en studie av kabelåtervinningsprocesser i Sverige jämför med Europa och Kina. Arbetet sker på uppdrag av IFP Research FoU program Kabel, där Stena Metall ingår.

– Det här är ett viktigt område för oss, både när det gäller tekniken att få upp kabeln och hur man återvinner metall och plast när man väl får upp den.

ANNONS

Att gräva upp kablar är inte särskilt kostnadseffektivt och olika försök görs med nya tekniker.

– Vi tittade på en anläggning i Finland där man trycker in en vätska i kabeln så att friktionen blir så låg så att man kan dra ut innerkärnan från yttermanteln, säger Christer Forsgren.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS