Realtid

Vågar inte blockera Skype

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 jan. 2011Publicerad: 18 jan. 2011

Telia, Tele2, Telenor och 3 vill inte ha gratisprat i mobilnäten – men vågar inte helt spärra de nya fria samtalstjänsterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt har alla stora mobiloperatörer i Sverige smugit in förbud mot att ringa gratis över det mobila datanätet i sina kundvilkor.

Orsaken är att svenskarna har upptäckt att det går att ringa gratis
mobilsamtal med en mängd tjänster, appar och gratisprogram. Skype fungerar sedan några månader på mobiler från exempelvis HTC med Googles gratisoperativ Android.

I Tyskland och Storbritannien jagar redan operatörerna O2 och E-Plus gratistjänster och försöker spärra dem.

Fortfarande har få svenska operatörer helt vågat spärra gratistjänsterna, men nu kommer motattackerna.

Det finns inte längre någon anledning att släppa fram tjänster som bygger på Skype-tekniken voice over ip, voip.

Men frågan är känslig. Hos Teliasonera vill pressansvariga Maria Hillborg inte ta ordet spärr i sin mun. Kunder som bundit sig till ett abonnemang just för att kunna prata gratis kan sparka bakut om tjänsterna plötsligt slocknar.

Gratispratet fungerar i alla abonnemang, men Telia tänker inte se till att det fungerar bra. Maria Hillborg vill inte gå in på om det innebär att Telia saboterar voip med flit.

– Det var inte tänkt att det ska ingå, men det visar sig att det går, säger hon.

ANNONS

– Vi vet inte med vilken kvalitet, men det är inget vi gör något åt.

Det dyraste abonnemanget Mobilsurf Extra+ är det enda där voip ingår. I framtiden kommer Telia att försöka paketera, bundla, voip med lite dyrare abonnemang. Så fungerar det redan idag: Bind dig för 24 månader till Telias bredband så ingår musik från Spotify.

Nokia har försökt samma sak men just misslyckats med egna Ovi Music. Men Telia är säkra på att rätt kunder är beredda att betala.

– Vi kommer att se till att vi får betalt för en tjänst som vi själva tycker är intressant, säger Maria Hillborg.

Det var inte så länge sedan som operatören 3 släppte särskilda mobiltelefoner för att ringa med Skype över 3G-nätets datakanal. Nu går man i motsatt riktning.

För nu kommer 4G. Operatörer och mediejättar vill att allt ska handla om läsplattor som Apples Ipad. Men surfandet blir inte bara snabbare och smidigare.

Den fundamentala skillnaden är att med tekniken LTE blir allt prat digitalt. Allt blir ip-telefoni; både surfande och samtal går över internetprotokollet – precis som Skype gör idag. Med tillräcklig bandbredd blir det då allt svårare att ta betalt för samtalskvalitet. Det blir en hygienfaktor precis som rent vatten. Allt blir flatrate.

Men ännu är vi inte där. I Sverige vågar operatörerna inte erbjuda flatrate för ip-samtal. Istället tävlar de om att övertyga konsumenterna om nyttan med att betala mer för ett 4G-nät som idag bara har fläckvis täckning. Och fortfarande finns det inga telefoner – de första handenheterna skymtar bara på mässor.

ANNONS

I Las Vegas visade amerikanska operatören AT&T nu i januari 20 enheter med LTE, Verizon 10. Men bara enstaka går att ringa med och de första släpps först i mars i USA och först senare i EU.

Tekniken är knappt sjöduglig och kommer att upplevas ”som aprilväder” under hela 2011.

Realtid.se har tidigare visat att operatörerna inte klarar att användaren flyttar sig mellan basstationerna. Så kallad seamless handover fungerar inte. Telia försvarar sig med att användarna inte behöver det – ett påstående som knappast gäller alla som redan upptäckt att det finns gratistjänster för att prata.

Det blir allt svårare att ta betalt för mobiltelefoni om operatörerna inte tillför något annat än avgifter och bandbredd.

Ännu i några skälvande månader håller bilden av att operatörerna är något mer än dumb pipes. Sedan finns det bara priset kvar att konkurrera med.

Illusionen bygger på en outtalad överenskommelse. Så länge ingen nischat in sig på att lova gratis taltjänster i sitt datanät har de stora operatörerna ingen anledning att skynda på med att leverera vad de lovar i 4G-nätet.

De har heller ingen anledning att låta bli att strypa voip. Så kallad traffic shaping är vedertaget för att hindra fildelare att dränka näten med trafik över protokollet bittorrent, men används också för att prioritera lönsamma kunder före kunder som upptäckt gratistjänster för samtal.

Det här rimmar förstås inte med Sveriges och EU:s ambitioner för nätneutralitet – att företagen inte ska få styra hur medborgarna använder internet, för många samhällets viktigaste infrastruktur.

ANNONS

EU-kommissionären Neelie Kroes har uttryckliga ambitioner för att ta sig an problemet i sin ”digitala agenda” som Sveriges nya it-minister Anna-Karin Hatt mer eller mindre kopierade i höstas.

Men myndigheterna utgår från att marknaden kommer att reglera sig själv.

För ett år sedan kom tillsynsmyndigheten PTS fram till att nätneutralitet inte är ett problem i Sverige. Ingen i branschen ville att myndigheterna skulle lägga sig i.

– Med god konkurrens på marknaden så tror jag att det finns operatörer som tar vara på den nischen, säger David Troëng som är chef på PTS konkurrensavdelning.

PTS har inte hört någon som klagat. Kanske är det just därför som operatörerna inte vågat spärra tjänsterna helt ännu. För så länge ingen klagar tänker myndigheterna inte lägga sig i.

– Jag tänker inte dra i bromsen i dagsläget, säger David Troëng.

Ingen har heller klagat till Konkurrensverket, som därmed inte tänker reagera.

Förhoppningen att marknaden ska reglera sig själv bygger på att konsumenterna upptäcker alternativen – och på att operatörerna inte hymlar med att de stryper eller förbjuder konkurrerande tjänster.

ANNONS

– Vi försöker vara tydliga mot våra kunder, säger Maria Hillborg på Telia. Det kommer hon undan med.

Skulle det ändå visa sig att operatörerna går för långt så behöver de knappast vara oroliga för att myndigheterna ska ingripa innan de i praktiken hunnit etablera ett nytt, bundlat oligopol.

It-minister Anna-Karin Hatt gav innan jul tillsynsmyndigheten PTS i uppdrag att ta reda på om operatörerna är tillräckligt tydliga mot sina kunder.

PTS, som också deltar i ett liknande uppdrag för EU, har ett år på sig. Då har striden med all säkerhet redan avgjorts.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]