Realtid

Vad stängde egentligen Finansinspektionen?

administrator
administrator
Uppdaterad: 24 jan. 2014Publicerad: 24 jan. 2014

Brokig finansgrupp byggdes upp på övertagna tillstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Bolagets premiepensionskunder bör inte förlora pengar på grund av detta eftersom de finansiella instrumenten finns hos Pensionsmyndigheten”, sammanfattade Finansinspektionen konsekvenserna av förra veckans beslut att dra tillbaka tillståndet för Festival International.

Det stämmer att bolaget tillhandahöll PPM-förvaltning under varumärket Festival Pension men det var inte denna verksamhet som FI egentligen slog ner på. FI konstaterar istället att stora belopp flutit in till bolaget, sammanlagt 95 miljoner kronor, och att ”Festival i nästan två års tid förvarat finansiella instrument för kunders räkning och tagit emot medel med redovisningsskyldighet utan att ha tillstånd till det”.

Men den som går igenom Finansinspektionens beslut får egentligen inte speciellt många svar på frågan vad Festival International egentligen sysslade med. Det är också oklart varför FI inte tidigare vidtagit åtgärder. Klart är att myndigheten kände till att Festival hade hanterat kundmedel på ett felaktigt sätt i minst ett år innan tillståndet drogs tillbaka.

Planer på notering

Realtids granskning visar att Festival Internationals tillstånd använts som en front för en brokig samling finansiella tjänster under en lång rad varumärken både i Sverige och utomlands. Det visar sig också att det svenska holdingbolaget Festival Holding har försökt ragga kapital från investerare inför en notering på First North i Stockholm som aldrig blev av.

Det hela började 2011 då Festival Holding (då med namet Umex Holding) tog över PPM-rådgivaren Festival Fondservice som startat sin verksamhet och fått sina tillstånd i slutet av 2008. Tillstånden och de svenska PPM-kunderna följde med in i den nya sfären.

Nyckelpersoner var vd Per Burewall som varit med att bygga upp PPM-verksamheten, Cybercom-grundaren Per Bergström som stod som ägare till Festival Holding och Mahesh Jayanarayan som varit aktiv i en rad svenska och utländska bolag.

Bergström och Jayanarayan var bland annat synliga i LBM Group som försökte sig på en Aktietorgetnotering 2010. I styrelsen satt då också Strict-grundaren Mats Löfgren.

ANNONS

Någon notering blev det aldrig men LBM Group presenterade ett avtal med UMEX Capital Markets Group PLC som påstods vara verksamt på en rad olika finansiella områden.

”Digital e-finance”

Umex inriktning liknar till stor del den som det nya Festival kom att saluföra under 2011 och 2012. Under begreppet ”digital e-finance” skulle bolaget erbjuda en lång rad tjänster enligt en investerarinformation som spreds 2012:

”Företaget har sex kärnverksamheter för sina digitala tjänster.

1. Finans- och investment banking-tjänster i Sverige, Storbritannien och utvalda EEA länder.

2. Partihandel med flera tillgångsslag mäkleri med betoning på gräns- och tillväxtmarknader.

3. Finansiell teknologi med ett antal flera elektroniska tillgångsslag handelsplattformar.

4. Backoffice lösningar för den finansiella mäkleri branschen

ANNONS

5. Finansiell information portaler kopplade till sociala nätverk.

6. BOP (backoffice behandling ) och settlement tjänster till finansiella mäklarbranschen.”

Totalt erbjöd moderbolaget Festival Holding investerare att köpa aktier för 9 miljoner kronor inför en stundande notering, enligt dokumentation som Realtid gått igenom. Det är oklart om några pengar flöt in.

Gruppens olika tjänster presenterades på flera olika hemsidor under varumärken som Festival Pension, Festival Global Funds och Festival Trader. Vid sidan av den svenska verksamheten hade Festival även representation i Rumänien och Storbritannien.

Festival Internationals svenska tillstånd användes flitigt på hemsidorna för att visa att verksamheten var seriös, här är två exempel:

”Festival International AB is a company registered in Sweden and regulated by the Financial Inspection of Sweden and governed by MiFID rules”.

”Festival International AB är en fullt reglerad finansiell tjänst godkänd av den svenska tillsynsmyndigheten FINANSINSPEKTIONEN och erbjuder en antal ’digitala finansiella tjänster’ för både privata och institutionella investerare”.

Svenska tillståndet centralt

ANNONS

Av allt att döma närstående, Per Bergström och Mahesh Jayanarayan nämns som nyckelpersoner, Umex Capital Markets Group skyltar också med Festivals tillstånd.

”UMEX Securities and Finance Ltd is managed and operated by Festival International AB, regulated by the Financial Inspection of Sweden (Finansinspektionen), registration No: 556746-1198 and with its activities passported to UK”, heter det på en hemsida.

Dagarna efter Finansinspektionens tillståndsbeslut har dock flera Umex-hemsidor ändrats och informationen om kopplingen till Festival International är nu raderad. Flera Festival-hemsidor har också stängts helt.

Från vilken del av sfären som de 95 miljoner kronorna, som Finansinspektionen uppmärksammat, kommer är oklart. Det talas om att pengarna tillhör ett mindre antal kunder, som satt in merparten av pengarna under 2012. Så sent som sommaren 2013 förvarades dock kontanter och värdepapper åt kunder motsvarande 12 miljoner kronor, enligt FI.

I januari 2014 verkar Festival-gruppen inte ha några planer på att överklaga Finansinspektionens beslut. På flera svenska hemsidor meddelas bara att verksamheten är under avveckling.

Framtidsplaner

Men så sent som i oktober förra året slogs Festival för sin överlevnad. I en inlaga till Finansinspektionen erkänner man flera brister och presenterar ett omfattande åtgärdsprogram med bland annat ny ledning och styrelse. Per Bergström intygar att han har för avsikt att kvarstå som en långsiktig ägare.

Festival argumenterar också för att ett lindrigt sanktionsbeslut är det rätta i den rådande situationen. Man pekar på att bolaget, trots att man saknat tillstånd, hanterat alla kundmedel på ett korrekt sätt.

ANNONS

”Detta har medfört att inte någon kund kommit till skada, eller riskerat att komma till skada. Inte heller har förtroendet för värdepappersmarknaden skadats”, skriver Festival i inlagan till Finansinspektionen.

Men myndigheten valde 13 januari i år att gå på den hårda linjen.

”Enligt Finansinspektionens bedömning har Festivals överträdelser varit av sådan art och omfattning att något annat ingripande än återkallelse av tillståndet inte kan komma i fråga”, skriver man i beslutet och tillägger:

”Eftersom Festivals nuvarande och presumtiva kunder kan drabbas negativt om verksamheten tillåts fortsätta, ska beslutet gälla omedelbart”.

Vilka de ”nuvarande och presumtiva” kunderna är verkar dock Finansinspektionen inte ha varit intresserad av att ta reda på mer om. I beslutet nämns mycket lite om den utländska verksamheten och dess omfattning. Därmed verkar ärendet läggas till handlingarna.

Festival Holdings ägare Per Bergström har avböjt att lämna några kommentarer. Det gäller också det juridiska ombudet Björn Wendleby. Realtid.se söker övriga inblandade för en kommentar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS