Realtid

Utmanarna och de utmanade

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 dec. 2007Publicerad: 13 dec. 2007

Den omstridda utmanarrätten där vem som helst kan "utmana" och kräva att få ta över kommunala verksamheter har fått störst genomslag i borgligt styrda Uppsala kommun. Men röd opposition slår bakut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppsala står för mer än åtta av tio utmaningar som inkommit till landets kommuner i år, uppger Uppsala Nya Tidning. Sedan dess har 28 av kommunens verksamheter utmanats. Sammanlagt har 33 utmaningar kommit in till de tio kommuner där utmanarrätten är införd.

Vad de aktuella utmaningarna i praktiken kan innebära för kommunen vet ännu inte kommunalrådet Gunnar Hedberg (m). Totalt har kommunen 12.000 anställda.

– Vi hade ett möte igår om att få fram statistik på hur många anställda och hur mycket pengar det handlar om, säger han till Realtid.se.

Vilket mål har ni satt från kommunens sida i utförsäljningar.

– Vi har inget mål uppsatt. Den största effekten är att öppna upp för näringslivet i kommunen. Utmanarrätten är en garant för att ge kommunmedborgararna den bästa servicen.

Utmanarrätten innebär att den som anser sig kunna driva en kommunal anläggning bättre och billigare kan utmana verksamheten. Det kan vara allt från idrottsanläggningar till föreningsservice. Kommunen är då skyldig att pröva utmaningen och avgöra om den kan leda till en upphandling.

Däremot fredas de högsta cheferna och ren myndighetsutövning från att utmanas.

Den nya möjligheten att utmana kommunal verksamhet har också fått mycket kritik, bland annat för oklara regler. Ett fall i Uppsala kommun var centerpartisten Ola Leife som utmanade inom det område han själv är verksam som politiker. En förskolechef fick också dra tillbaka sin utmaning eftersom hon också var chefstjänsteman.

ANNONS

Uppsala kommun anklagas av oppositionen för att aktivt ha gått ut och gjort reklam för vilka kommunala verksamheter som kan utmanas och vilka som kan säljas ut.

Vad säger du om kritiken?

– Den socialistiska oppositionen gör det mesta för att diskreditera konkurrens och mångfald. Det är min uppfattning, säger Gunnar Hedberg.

Hittills har tre utmaningar fått beslut om konkurrensutsättning, men ingen upphandling har ännu påbörjats. Bland annat en kommunal bensinmack och fastighetsskötsel till kök i skolor och äldreboenden.

UNT skriver att fyra utmaningar har avslagits. Däribland vänsterpartiets utmaning av den sittande majoritetens kommunalråd. Den gick inte igenom eftersom det är en strategisk ledningsfunktion.

– Det förvånar mig att socialdemokraterna här i Uppsala är så emot privatiseringar när partiet i övriga landet vill privatisera, säger Gunnar Hedberg.

Att Uppsala kommun har merparten av utmaningarna kan bero på att de andra kommunerna redan konkurrensutsatt stora delar av sin verksamhet. Det är Christoffer Nilsson på Uppsala kommun ganska säker på.

– Jag tror att mycket redan har lagt ut på entreprenad, säger han till UNT.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]