Realtid

Utlandsfödda gör succé i USA

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 nov. 2006Publicerad: 16 nov. 2006

Sedan 1990 är ett av fyra bolag som nått börsen startade av utlandsfödda. Och nu är det de amerikanska riskkapitalbolagen som ökar trycket på myndigheterna att tillåta en större arbetskraftsinvandring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därmed anses invandrare vara viktiga för tillväxt och sysselsättning.

– Yahoo skulle inte ha varit ett amerikanskt företag i dag om inte USA välkomnat mig och min familj för nästan trettio år sedan, säger Jerry Yang, invandrare från Taiwan och grundare av Yahoo, och som citeras av nyhetsbyrån AP.

En amerikansk studie, framtagen av forskargrupperna the National Foundation for American Policy och Content First, visar att sedan 35 år tillbaka har ett av fem företag som blivit börsnoterade i USA startats upp av utlandsfödda entreprenörer. Sedan 1990 är överrepresentationen av utlänningar än högre; ett av fyra företag som nått börsen har utlandsfödda grundare.

Rapporten har identifierat 144 företag, som helt eller delvis startats upp av utlänningar, som tillsammans har ett börsvärde på över 500 miljarder dollar (3 500 miljarder kronor), och som skapat 400 000 arbetstillfällen, varav 220 000 i USA.

Förutom nämnda Yahoo så har företag som Google, Intel Corp, eBay och Sun Microsystems en gång startats upp av invandrare.

Några som observerat utvecklingen är de amerikanska riskkapitalbolagen, som i nya företag drivna av utländska entreprenörer ser framtida lönsamma projekt.

Det som kanske framförallt gör riskkapitalbolag positivt inställda till ”invandrarföretag” är att dessa företag snabbare når börsen – i genomsnitt knappt 7 år efter det att verksamheten började, mot över 9 år för företag om grundats av inhemska entreprenörer.

Därmed ökar möjligheterna för de finansierande bolagen att tjäna in satsat kapital. Intresseorganisationen the National Venture Capital Association anser därför att amerikanska myndigheter i högre utsträckning måste bevilja arbetstillstånd till invandrare.

ANNONS

Någon liknande utveckling kan inte observeras i Sverige. Visserligen är invandrare överrepresenterade när det gäller eget företagande också här, men det handlar ofta om mycket små företag om sällan växer.

– Det finns en tendens att många invandrare, främst de med högre utbildning, flyttar från Sverige, säger Jan Ekberg, som är professor vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning vid universitetet i Växjö.

Anledningen är naturligtvis det välkända fenomenet att personer med utländsk bakgrund har svårt att få jobb som motsvarar deras kvalifikationer. Därmed går Sverige miste om inte bara kvalificerad arbetskraft, utan också potentiella entreprenörer och företagsbyggare.

Erfarenheter från USA visar att många av de invandrare som startat upp framgångsrika företag ofta började som anställda när de var nyanlända i landet. I USA beviljas årligen 65 000 tillfälliga arbetstillstånd till utländska medborgare, med en giltighetstid på sex månader. Företrädare för de amerikanska riskkapitalbolagen anser att denna gräns bör höjas till 115 000.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS