Finansminister Anders Borg utesluter inte att riskkapitalisterna kan få en del av kakan, när de aviserade utförsäljningarna av statliga bolag påbörjas. Han betonade i dag, vid ett seminarium i London, att de planerade privatiseringarna är annorlunda än tidigare utförsäljningar.
"Utförsäljningar inte ideologiskt drivna"

Mest läst i kategorin
– Traditionellt har privatiseringar i Sverige handlat om stora utförsäljningar till hushållen, sade Borg.
–Det är annorlunda nu, de här privatiseringarna är inte ideologiskt drivna utan görs för att skapa ett bättre affärsklimat. Vi söker bra, starka ägare, som har visioner för företagens framtid, fortsatte han.
På frågan om han skulle välkomna utländska köpare, svarade Borg att han tror på fri handel och inte protektionism.
– Vi kommer att hålla fast vid frihandelspolitiken. Utländska köpare har alltid varit bra för Sverige, sa Borg.
Å andra sidan framhöll Borg att ett viktigt mål för regeringen också är att förbättra villkoren för svenska ägare, vilket man till exempel gjort genom att reducera förmögenhetsskatten.
– Det har varit ett problem att svenska ägare har haft en sämre skattesituation än utländska, förklarade Borg.
Finansministern vägrade envist att kommentera varken vilka bolag som kan komma ifråga för privatisering, eller vilken tidtabell som gäller. Han sa dock att regeringen noggrant kommer att bedöma tidsaspekten, med hänsyn till både marknadens värderingsnivå och mottaglighet för utförsäljningar.
På frågan om det inte är bråttom för att hinna dra nytta av den högt värderade aktiemarknaden, svarade Borg att det är en bra synpunkt att efter fem år av stigande aktiemarknad är värderingarna höga.
Anders Borg öppnar också för en framtida översyn av värnskatten. Han understryker att det viktiga med de nu framlagda reformerna har varit att genomföra skattesänkningar som har en positiv effekt på sysselsättningen.
– Men vi har också sagt, sade han, att vi vill att utbildning och arbete ska löna sig för alla. I det perspektivet är värnskatten, och även andra inkomstskatter, självklart något vi ska titta på. Men jag vill inte i detalj uttala mig om händelser som ligger kanske två, tre eller fyra år framåt i tiden.
Niall Cameron, chef för ABN Amros ränte-och aktiehandel, frågade om risken för överhettning i den svenska ekonomin. Anders Borg verkade inte särskilt oroad.
Det är riksbankens jobb att oberoende bedöma och hantera inflationsrisken, och det viktiga i övrigt, menade Borg, är att hitta en bra balans mellan stram finanspolitik och en effektiv arbetsmarknad.
Anette Elving
Analytiker spår orolig räntemarknad