Realtid

Utbildning ska sälja Nokias telefoner

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 nov. 2006Publicerad: 21 nov. 2006

För tre år sedan startade Nokia sin multimediaverksamhet. Syftet var att göra telefoner som har allt. Men för att få många att köpa de dyra tekniskt avancerade mobiltelefonerna så räcker det inte alltid att ha ett stort och känt varumärke, det krävs också utbildning bland återförsäljare och användare samt flera samarbeten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nokias kontor i Kista ligger precis bredvid telekomkonkurrenten Ericssons kontor. Men när jag träffar Sigurd Leth, ansvarig för multimedia i Norden, blir det inte så mycket tal om nätverk men desto mer om Nokias storsäljande mobiltelefon.

– Den här är den perfekta telefonen. Jag är inte orolig för att vi måste pressa priset. Det här är marknaden beredd att betala för, säger Sigurd Leth, ansvarig för multimedia i Norden.

Sigurd Leth visar mig en av Nokias senaste stoltheter, multimediadatorn Nokia N95, en 3G-telefon som är redo för hastigheter på 3,6 Mbit/s. Den har en fem megapixelkamera, mp3-spelare, wlan och inbyggd gps. Nokia har stoppat in all möjlig teknik i den här telefonen. Frågorna man kan ställa sig är om kunderna kommer att uppleva uppkopplingen, med den här tekniktunga telefonen, som trög och hur bra batteritiden blir när kunderna använder alla funktioner och tjänster.

För tre år sedan bildades Nokias multimediadivision. Sedan dess har mobiltelefonjätten lanserat ett flertal mobiltelefoner inom verksamheten.

Enligt Sigurd Leth låg tillväxten inom segmentet på 45 procent den senaste kvartalsrapporten och försäljningen låg på 2 miljarder euro.

Men att tillverka tekniskt avancerade mobiltelefoner är inte gratis. 10,2 procent av forskning och utveckling gick till det här segmentet i år. Och när N95:an kommer ut i butikerna lär prislappen åtminstone landa på över 5.000 kronor.

År efter år har Nokia visat sig vara herre på täppan bland mobiltelefontillverkare. Även i den senaste kvartalsrapporten kunde telefonjätten visa på en ökad försäljning. Samtidigt kunde en lätt uträkning avslöja att jätten pressat priset på sina mobiltelefoner och det oroade en del analytiker.

Men Sigurd Leth tror på sina mobiltelefoner och här i norra Europa kanske man kan vara lite lugnare. Intresset för ny teknik är stort.

ANNONS

– För att få fler intresserade gäller det att inte få användarna att förändra sitt beteende utan att de använder de tjänster som de redan använder. Allt de gör på internet ska de kunna göra i mobiltelefonen. Det gäller bara att sprida kunskapen till alla, säger Sigurd Leth.

Utbildning är viktig. Han visar mig N95:an igen. Färgglad och tydlig grafik på skärmen förklarar hur man ska använda telefonen.

– Det här är en del av undervisningen men så har vi även utbildning för våra återförsäljare och partners, säger Sigurd Leth.

Nokia Academy har funnits i 10 år men har blivit allt viktigare.

– Det gäller att de inte bara kan telefonerna utan att de även kan visa användarna alla funktioner i mobiltelefonerna, säger han.

Sigurd Leth är dansk. Han bor numera i Sverige, men han anser att norrmännen lyckats bäst på att ta till sig den nya tekniken. En anledning till detta är att Telenor varit duktiga på att locka användarna till att våga pröva tjänsterna. När tiden har kommit har användarna dessutom varit beredda på att betala för tjänsten.

– I Sverige ska telefonoperatören 3 få applåder. De har gjort ett stort jobb här och fått igång användningen av musik, säger han.

Enligt Sigurd Leth går det inte längre att generalisera och sätta till exempel ungdomar i en enda grupp. Därför har multimediaverksamheten delat upp sina telefoner inom Nseries i områden som Sea New, Do New och Hear New. Dessa bygger på olika typer av personlighetstyper. En del är mer intresserade av att ha en telefon med bra mp3-spelare, en del vill ha en väldigt bra kamera och så vidare.

ANNONS

– Det händer så otroligt mycket kring konvergens och multimedia just nu. Telekombolagen attackeras från alla möjliga håll. Det är många företag som vill växa inom det här området och för att lyckas gäller det att kunna samarbeta med alla och satsa brett, säger Sigurd Leth.

Och att satsa brett är lätt när man är en stor spelare som Nokia. Däremot tror han att mindre spelare kommer att få problem.

Även om man är stor så måste man hela tiden samarbeta och det ska göras med flera företag allt ifrån Google till Telia Sonera. Han nämner även sajten Flickr som gör att användarna kan ha ett onlinealbum integrerat med mobiltelefonen och samarbetet med Posten som gör att användare kan ta ett kort när de är på semester i Thailand och få det utskrivet och skickat som ett vykort till den man vill i Sverige. Dessutom har Nokia samarbetat med MTV och Stockholms filmfestival.

Genom samarbetet med Stockholms filmfestival har etablerade regissörer och unga löften tävlat om att skapa 15 minuters filmhistoria med hjälp av mobiltelefonen den här månaden. Alla nominerade bidrag kan ses på Nokias hemsida. I Nokias nya mobiltelefon Nokia N93 finns en programvara från Adobe som gör det möjligt att till och med redigera ihop filmsnuttarna i mobiltelefonen.

Sigurd Leth ser Ericssons satsning på segmentet multimedia som ett bevis på att Nokia satsat rätt. Alla vill in i det här segmentet.

Men vad som händer med den verksamhet som Ericsson främst konkurrerar med, nämligen nätverksdelen hos Nokia, vill han inte kommentera. Än så länge vet de i organisationen inte så mycket kring vad som kommer att ske när de två delarna, Nokias och Siemens nätverksdelar blir ett. Han vill inte heller tala om sina konkurrenter på mobiltelefonsidan. Men han nämner kort att Sony Ericssons succé Walkman inte är någon multimediatelefon.

Det han vill och kan kommentera är vad han tror om framtiden inom multimedia.

– Jag tror att tv och ip-tv kommer att bli stort, men det finns även flera tjänster som nedladdning av musik och navigering som kommer att bli mycket intressanta, säger han.

ANNONS

Hastigheterna i näten ökar hela tiden och då talar han inte bara om uppgraderingar av 3G utan även om v-lan. Trädlösa lan är viktigt för att kunna ladda ned jättefiler som spel och filmsnuttar. I dag har 50 procent av företagets multimediatelefoner wlan i sig.

Så mycket mer om Nokias framtida mobiltelefoner vill han inte nämna och om försäljningen går som Sigurd Leth vill får vi se framöver. Nokias N95 släpps i alla fall i början av nästa år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS