President Barack Obamas regering erbjuder privata investerare generöst stöd för att hjälpa till att rensa bankerna från osäkra lån.
"USA bör göra mer"

Mest läst i kategorin
President Barack Obamas regering tar nu till nya åtgärder för att hjälpa den krisdrabbade banksektorn. Regeringen erbjuder privata investerare generöst stöd för att hjälpa till att rensa bankerna från osäkra lån på upp till en biljon dollar. De osäkra lånen blockerar ny utlåning och förvärrar den djupa lågkonjunkturen.
Finansdepartementet kommer till en början att gå in med 75 till 100 miljarder, pengar som ska tas från den krisfond på 700 miljarder som kongressen godkände i oktober.
Statens pengar ska läggas in tillsammans med kapital från den privata marknaden för att sedan ökas på upp till 500 miljarder eller kanske till och med det dubbla, skriver finansminister Timothy Geithner själv i Wall Street Journal.
”Att bara hoppas på att bankerna ska klara av de här fordringarna själva så småningom riskerar att förlänga krisen, att upprepa de japanska erfarenheterna”, skriver han med syftning på den ekonomiska krisen i Japan på 1990-talet.
Regeringen ska enligt Geithner stå för merparten av pengarna för att sporra privata investerare att vara med.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han har en känsla av att USA bör göra mer.
– Finanskrisen är själva krisens moder, den har kommit från USA och det är väldigt viktigt att USA rättar till sina problem.
– Vi i Sverige förordar att om man går in med skattemedel så bör man också säkerställa att man får ett ägarinflytande. Dels för möjligheten att påverka, dels för möjligheten att vara med på uppsidan när värdestegringen kommer i de finansiella institutionerna, säger Reinfeldt.
– Det finns en risk, och väljare blir väldigt uppröra över det, att det uppfattas som att finansiella institutioner som misskött sig och lånat ut för mycket lyfts av sina problem med skattebetalarnas pengar.
Johan Javéus, chef för valutaanalys på SEB, ser positivt på det nya bankpaketet.
– Det här är ett sätt att med krafttag försöka lösa de här problemen. Sedan är man inte framme än, men det är ett initiativ i rätt riktning.
De berörda fordringarna är enligt Javéus extremt lågt prissatta, inte bara för att de är osäkra, utan också på grund av att det inte finns någon fungerande marknad för dem.
– Genom att skapa en marknad som fungerar, så kan man höja värdet (på fordringarna) rätt så betydligt.