De svenska hushållen börjar nu ta alltmer intryck av alla signaler om att tiden med stigande bostadspriser är förbi.
Uppförsbacke för bostadspriserna

Mest läst i kategorin
Enligt SEB:s Boprisindikator väger det nu jämnt mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser.
Boprisindikatorn visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser och andelen som tror på sjunkande sådana. Av de drygt 1.000 hushåll som tillfrågats i den senaste månatliga mätningen tror 39 procent att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga medan 37 procent tror på fallande priser.
Indikatorn är därmed nere på värdet 2 efter att ha fallit brant under hösten från ett värde på 50 eller däröver i somras:
– En sådan här kraftig dipp har vi inte sett tidigare, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.
Det senaste årets ränteuppgång i kombination med signaler från Riksbanken om ytterligare höjningen av räntan är enligt Nyström den sannolikt viktigaste anledningen till hushållens förändrade syn på bostadsmarknaden. Den andra anledningen är att priserna stigit så länge och så kraftigt att folk tror att så här kan det inte fortsätta längre. En tredje anledningen är uppgifter i media om att bopriserna är på väg att stagnera eller minska.
Även vid det senaste årsskiftet dippade Boprisindikatorn men vände då uppåt igen vid ett lägsta värde på 33.
– Den dippen berodde på att Riksbanken då blev tydligare med att nu blir det räntehöjningar, säger Gunilla Nyström.
Trots att räntorna är på väg uppåt har hushållen ännu inte, enligt SEB:s undersökning, reagerat med att binda sina lån i större utsträckning. Av de hushåll som har hela eller delar av sina bolån till rörlig ränta svarade 8 procent att de avser att binda sina räntor den kommande tremånadersperioden. Det är samma andel som förra månaden.
Gunilla Nyström tycker det är lite illavarslande att så många hushåll i åldersgruppen 25–45 år, då såväl lån som levnadsomkostnader i övrigt brukar vara som störst, väljer enbart rörlig ränta.
– Vissa av dessa hushåll är därmed sannolikt exponerade för en större ränterisk än vad deras ekonomi egentligen tål. De borde överväga att binda delar av lånen, säger Gunilla Nyström.
TT