Tio tips på hur du slipper bli bankrutt i jul.
Undvik julbankrutt

Några tips från msnbc.com.
1. Se över förra årets kvitton!
Titta igenom kvittona från förra årets julhandel och tänk efter om din ekonomiska situation har förbättrats eller blivit sämre sedan dess. Var brutalt ärlig mot dig själv! Kan du verkligen handla lika mycket som i fjol? Om inte, tänk efter hur mycket du har råd att spendera i år.
2. Räkna ihop alla utgifter!
Kom ihåg att du köper mer runt jul än bara julklappar. Räkna också in resekostnader, mat, julgran, godis, julkort och så vidare när du gör din julbudget.
3. Gör listor!
Gör en lista över alla de du tänker köpa julklappar till och för hur mycket var och en ska få. Försök organisera det här så tidigt som möjligt så har du en chans att se hur mycket pengar som kommer att gå till julklappar. En sådan lista kan också hjälpa dig att undvika impulsköp när du är ute och julhandlar.
4. Begränsa kreditkortsanvändandet!
Om du inte är extremt duktig på att betala dina kreditkortsräkningar i god tid varje månad så undvik kreditkorten i plånboken som pesten. Om du absolut måste använda ett kreditkort i jul så tänk på att inte köpa allt på kreditkortet och se till att du betalar av alla kreditkortsräkningar inom två till tre månader.
5. Undvik panikköp!
Vänta inte till sista sekund med att köpa julklappar. Då har du tid att titta i mer än en affär och kan jämföra priser på olika ställen.
6. Håll utkik efter reor!
När du ser en annons för en kommande rea så kom ihåg att du kan undvika köer och få första tjing på alla varor om du går till affären efter 18.00 kvällen innan rean officiellt startar. Det fungerar inte alltid, men det är relativt vanligt att rabatterna är aktiverade i affärens kassaapparater redan kvällen innan rean.
7. Se upp för onödigt dyra försäkringar!
Du kan spara en hel del pengar på att inte betala extra för försäkringar och garantier på varor som egentligen inte behöver försäkras. Så länge du inte köper till exempel en stor LCD- eller plasma tv, en projektor, ett löpband eller någon annan dyr, avancerad teknisk apparat så kan du vara säker på att försäkringen kostar ungefär lika mycket som det kostar att reparera föremålet om det går sönder.
8. Jaga rabatter på Internet!
När du handlar på Internet så kan det hända att det finns en liten box man kan kryssa i där det står kupong eller rabattkod eller något liknande. Gör du det så öppnas ett nytt webbfönster där det görs en snabbsökning på försäljarens hemsida efter en rabattkod. Ofta hittar man på några sekunder en rabattkod som gör att du kan spara värdefulla kronor.
9. Gör egna julklappar!
Ett bra tips är att ge bort hemgjorda klappar. Det kan vara kakor, julgodis eller något liknanade. Du kan också ge bort tjänster som att erbjuda dig att sitta barnvakt eller laga en fin middag.
10. Krångla inte till saker och ting!
Ersätt dyra fester och avancerade julmiddagar med billigare festligheter hemma, så som knytkalas med grannarna eller roliga spelkvällar.