Den sänkta avdragsrätten för pensionssparande satte både branschen och spararna i tidsnöd, menar Söderberg & Partners.
"Under all kritik"
Mest läst i kategorin
Vid årsskiftet infördes den sänkta avdragsrätten för pensionssparande och ska på sikt helt försvinna. Många sparare har redan börjat agera men det är långt ifrån alla som är aktiva och riskerar att bli de stora förlorarna, uppger Olof Lindqvist, chef för kapitalrådgivning på Söderberg & Partners.
– Jag ser stora risker att sparandet till pension minskar när den specifika sparformen försvinner. Speciellt oroande är detta då många borde spara mer i stället för mindre till sin pension, säger han till Realtid.se.
Att sänka avdragsrätten med sikt att slopa det helt var ett smart drag for staten att minska utgifterna snabbt och enkelt men sättet reformen infördes på är ”under all kritik”, säger han.
– På kort varsel ska miljoner svenskar ändra sitt sparande och det var oklart ända fram till senaste årsskiftet innan besluten togs vilket satte både branschen och spararna i tidsnöd. Enda vinnaren på kort sikt är statens finanser. De som drabbas mest är de som inte agerar och slutar spara avdragsgillt och de som väljer att sluta spara till pension helt, säger han.
Spararna som redan agerar har börjat flytta sitt kapital till antingen investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar.
Ett problem är dock att en del pengar stannar kvar på bankkontot och i värsta fall konsumeras för tidigt.
Lindqvist menar att ett annat bra alternativ kan vara att löneväxla till tjänstepension om möjligheten finns.
Men de viktigaste råden till sparare är att inte konsumera kapitalet för tidigt eller låta det ligga kvar på bankkontot till låg eller negativ ränta.
– Månadsspara på ett ISK eller i kapitalförsäkring kan också vara bra alternativ men det gäller att man inte lockas använda kapitalet innan pension bara för det finns tillgängligt. Inlåsningseffekten på pensionssparandet hade en positiv effekt då kapitalet var låst och inte kunde användas. Här borde politikerna tänka till och skapa ett nytt liknande pensionssparande utan avdragsrätt, säger Lindqvist.
Då sparandet till pension enligt Söderberg & Partners bör vara individuellt anpassat efter till exempel ålder, pensionsålder, arbete, lön och riskvilja bör spararna som investerar i fonder sprida riskerna brett och anpassa de efter sina förutsättningar.
– Investera gärna i fonder utanför storbankernas utbud som historiskt haft mycket svårt att leverera avkastning över sina index, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.