Realtid

UIQ inte orolig över Vodafones utspel

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 nov. 2006Publicerad: 07 nov. 2006

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson köper mjukvarutillverkaren UIQ från den brittiska mjukvarukoncernen Symbian. Enligt Johan Sandberg, vd för UIQ, är Sony Ericssons intention att investera mer i bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UIQ Technology tillverkar en version av Symbians operativsystem för avancerade mobiltelefoner. Sony Ericsson är redan sedan tidigare en av bolagets viktigaste kunder.

UIQ:s version 3.0 finns bland annat med i Sony Ericssons P990, M600 och W950 Walkman, och nu pekar allt på att det blir ännu fler telefoner.

– Vi har haft en hel del diskussioner med Sony Ericson och det vi har förstått är att vi kommer att fortsätta fungera som ett oberoende dotterbolag till företaget. Intentionen är att företaget kommer att öka investeringarna i UIQ. De kommer givetvis att tillsätta en egen styrelse till bolaget men än så länge ska ledning och personal vara kvar precis som tidigare, säger Johan Sandberg.

Även om UIQ kommer att ägas av Sony Ericsson så kommer UIQ och Symbian OS fortsätta att vara öppen för alla de som har licenser.

– Ambitionen är att fortsätta att licensiera vår produkt brett utanför Sony Ericsson. Det går inte att favorisera ett företag för då finns det risk att allt faller.

Kommer vi få se någon uppgradering av er produkt nu till 4.0?

– Först kommer det bli 3.1, 3.2 och kanske 3.3 för att få in nya funktionaliteter, anpassa oss till nya standarder och fixa förbättringar av de tidigare versionerna.

I går meddelade världens största mobiloperatör, Vodafone att företaget är trött på att behöva anpassa sig efter olika operativsystemstillverkare. Därför har de valt att satsa på endast tre leverantörer och bland dem fanns inte UIQ, däremot bland annat Nokias Symbian/S60. Hur ser ni på det beskedet?

ANNONS

– Frågan är om det blir såsom Vodafone sa igår. Jag har inte hunnit analysera hur det skulle påverka oss. Vodafone är en stor spelare. Men i grund och botten tror jag att det handlar om att man har valt ett antal plattformar som man vill ha i sitt sortiment, säger Johan Sandberg.

Än är inte köpet helt klart. Först någon gång vid årsskiftet kommer företagen ha en mer exakt plan om framtiden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS