Börsen är sedan en tid inne i en stark period.
Två starka köp- kandidater – och en joker

Mest läst i kategorin
Pessimisterna varnar för att det är ett så kallat bear market-rally som vi ser just nu, det vill säga en tillfällig uppgång i längre nedgångsfas, och att risken är stor för att börsen drabbas av ett bakslag senare i år.
Jag tycker inte att man ska bekymra sig särskilt mycket över denna risk just nu. Passa i stället på att njuta av uppgången så länge den varar. Det finns trots allt en ganska stor möjlighet att vi passerat den definitiva botten på börsen under den här recessionen.
Efter en relativt lugn påskvecka kommer mycket fokus att riktas mot den stundande rapportsäsongen. Bland större bolag inleder Nokia med rapport i slutet av nästa vecka. Först ut bland de större svenska företagen är Trelleborg som rapporterar den 17 april. Rapporten är intressant, dels eftersom bolaget bara för några veckor sedan krisvärderades på börsen, men också av det skälet att bolagets kunder har en stor branschmässig och geografisk spridning. Rapporten kan därför ge viktiga ledtrådar om det aktuella konjunkturläget.
Det viktigaste i rapportfloden är som vanligt inte vad som har varit utan vad som kommer, det vill säga vad företagsledningarna säger om framtiden. Många kommer att vara pessimistiska men det kan också komma att dyka upp de första signalerna om att efterfrågan är på väg att bottna ut. Det kommer också att vara intressant att se hur väl företagen lyckats minska sina lager till rådande läge.
Eftersom marknaden är väl medveten om att det går riktigt uselt i många företag är jag inte särskilt orolig över att rapporterna ska orsaka nya ras på börsen. En positiv faktor som marknaden däremot kan ha missat är valutan. Det kommer att synas mycket tydligt i många rapporter att den svenska kronan i dag befinner sig på en betydligt lägre nivå gentemot USA-dollarn och euron jämfört med för ett år sedan.
Köp SKF
SKF är ett klockrent köpcase i ett läge där börsen inlett en uppgång. Bolaget ligger tidigt i konjunkturcykeln och kommer snabbt att märka när efterfrågan vänder. I samband med lågkonjunkturen i början på 2000-talet bottnade aktien långt före Atlas Copco och Sandvik, två företag som SKF ofta brukar jämföras med.
Bolagets rapport för första kvartalet som kommer den 21 april kommer inte att innehålla särskilt mycket trevlig läsning. Volymerna har fortsatt att falla kraftigt under inledningen av året. Nedgången kan vara i storleksordningen 20-25 procent. Samtidigt kommer försäljnings- och resultatsiffror att hållas uppe av positiva valutaeffekter som kan bli minst lika stora som under sista kvartalet i fjol då de uppgick till 10 procent.
SKF:s aktieägare måste vara inställda på ett vinstfall i år. Det är vanskligt att göra prognoser för starkt konjunkturkänsliga företag, men det kan komma att handla om en halvering. Samtidigt skulle det förvåna mycket om inte marknaden är väl förberedd på en svag rapport.
När konjunkturen har bottnat kommer vinsterna att återkomma snabbt. SKF är därför en av de aktier som har förutsättningar att gå allra bäst när optimismen återvänt på allvar till börsen. Kortsiktigt kan det bli stora svängningar i aktien. Det kan vara klokt att köpa hälften före rapporten och hälften när siffrorna har blivit kända.
Köp Avanza
Nätmäklaren Avanza är kanske det företag som gynnas mest av en stigande misstro mot storbankerna. Kundtillströmningen är hög. I fjol ökade antalet konton med 37 procent och även i år har bolaget haft ett starkt kundinflöde. Det bäddar för snabbt ökade intäkter och vinst när börsen tar fart.
Avanzas vinst backade i fjol och kommer förmodligen att fortsätta ner i år. Bland annat innebär den låga räntan att det blivit svårare att tjäna pengar på räntenettot. Lägre genomsnittlig kundvolym leder dessutom till lägre intäkt på varje enskild kundaffär. Därutöver har kunderna haft en benägenhet att flytta pengar från fonder som gett höga intäkter (exempelvis Rysslandsfonder) till lågmarginalprodukter som räntefonder.
Allt detta verkar i motsatt riktning när tiderna blir bättre. Avanzas nyckeltal är attraktiva med ett p/e-tal på dryga 10 på nästa års vinst och en hög direktavkastning runt 7 procent. Det finns också strukturella faktorer som talar för Avanza. Hittills har företaget främst tjänat pengar på kundernas aktiehandel. Framöver kommer allt fler kunder att utnyttja ett betydligt bredare erbjudande som omfattar inte minst större fondvolymer och mer försäkringsinslag.
Jokern Kappahl
Kappahl levererade en rejäl besvikelse i sin kvartalsrapport som fick aktien att falla med 20 procent. Vinsten halverades i stort sett jämfört med samma period i fjol, vilket var betydligt sämre än vad analytiker hade räknat med.
Aktien handlas för närvarande till fem gånger bolagets historiska vinst per aktie. Lågkonjunkturen pressar alla detaljhandelsföretag mer eller mindre just nu. Kappahl torde dock vara mindre känsligt för konjunkturens svängningar än många av konkurrenterna. Bolagets höga skuldsättning innebär också ett orosmoment, men även här bör företagets relativt stabila verksamhet skapa trygghet.
I stället vill jag fokusera på Kappahls möjligheter. Bolaget expanderar i relativt snabb takt och värderingen är som sagt mycket låg sett i förhållande till företagets historiska intjäningsförmåga.
Den dåliga rapporten följdes av en rad nedgraderade rekommendationer. Det bådar gott för den som gillar aktien och står i begrepp att köpa den. Det är inte sällan som de bästa köplägena uppstår i ett läge när ingen vill äga aktien. Efter en tid glöms det dåliga resultatet bort och marknaden börjar åter fokusera på framtidsmöjligheterna.
Jag ser en hög sannolikhet i Kappahl blir en kursdubblare på ett års sikt.
Lura inte dina kunder…
Till sist observerar jag att Axfood-dottern Willys i en annonsbilaga inför påsken påstår att bilagan ”inte innehåller ett enda bra pris. För oss alltså. Ju lägre priser vi sätter, desto mindre pengar tjänar vi”. Påståendet är självklart inte sant. I själva verket är ju prispressaren Willys en av de mer lönsamma delarna inom Axfoodkoncernen.
Systerbolaget Hemköp som länge varit ett sorgebarn har å andra sidan inte gjort sig känd som någon lågprisaktör. För att få upp lönsamheten har Hemköp en del att lära av Willys. Men att inför kunderna ge sken av att inte tjäna något på det man håller på med är kanske inte det smartaste sättet att kommunicera?
Anders Haskel
Fristående börsanalytiker