Cevianmannen och Nordeamannen, misstänkta huvudmän i den rekordstora insiderhärvan, ska betala nästan sex miljoner kronor i straffskatt.
Tung straffskatt för insideråtalade
Mest läst i kategorin
Förvaltningsrätten går i sina domar helt på Skatteverkets linje.
De båda männen satt under våren 2007 häktade, misstänkta för omfattande, olagliga insideraffärer på börsen.
Först sedan de släppts ut ur häktet redovisade de affärerna för Skatteverket, som i ett beslut i februari 2008 kraftigt skrev upp männens inkomster och förmögenheter under taxeringsåret 2006.
Samtidigt beslutade verket om skattetillägg, straffskatt, om 2,2 miljoner kronor för Cevianmannen och 3,5 miljoner kronor för Nordeamannen.
I överklagandena till förvaltningsrätten i Stockholm har männen bland annat hävdat att de frivilligt rättat sina deklarationer, och att de därmed borde slippa straffskatten. Men det köper inte rätten, som i torsdagens domar pekar på den omfattande medieuppmärksamheten i samband med häktningsförhandlingarna:
”Mot bakgrund av detta måste Cevianmannen (i domen står den åtalades namn, reds anm) vid tidpunkten för rättelsen den 4 juni 2007 anses ha haft anledning att anta att det skulle komma till Skatteverkets kännedom att han innehade omfattande tillgångar och att han bedrivit handel med värdepapper i utlandet”, skriver förvaltningsrätten.
Cevianmannens och Nordeamannens gemensamma ombud i tvisterna, skatteexperten Börje Leidhammar, hade på torsdagseftermiddagen ännu inte talat med klienterna om domarna.
– Jag har sett till nu att de har fått del utav domarna, och så får vi resonera om innehållet och utslaget i domarna. Det har vi inte gjort än, och innan dess har jag inga kommentarer, säger Leidhammar till TT.
Nu återstår att se om förvaltningsrättens utslag påverkar tingsrättens dom i april. Förutom grova insiderbrott är Cevianmannen och Nordeamannen även åtalade för grova skattebrott. Men försvaret har hävdat att de inte kan dömas för skattebrott, just för att de har påförts skattetillägg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.