Stockholmsbörsen undvek att gå in i en fallande trend genom att stiga med kraft under förra veckan.
Trenden är klart stigande
Mest läst i kategorin
Marknaden är på väg uppåt i och med att vi fått in nya toppnoteringar för året se sent som i fredags. Trenden är nu klart stigande och det ger utrymme för en fortsatt uppgång ytterligare en tid men samtidigt är det ett flertal gamla rytmer som nu under första halvan av mars månad vill göra sig påminda. Det är bland andra rytmen från den 9 mars förra året, då OMXS 30 index inleddes sin starka uppgång från 593.
Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.
10-årsrytmen är alltid viktig av stor betydelse och då är det toppen och rekordnoteringen den 7 mars 2000 som nu ska skapa en topp någon gång från nu och de kommande månaderna.
Jag räknar med att vi får en topp senast den 19 mars, troligen tidigare inför en tillfällig rekyl och sedan en ny uppgång under april månad.
Toppformationen fortskrider och ser nu ut att kunna fortsätta ytterligare någon månad men det är först när vi kommer in mot sommaren som den mest kritiska perioden infinner sig.
I våra 10-års rytmer är det mars 2000 men även rytmen från juni/juli 1990 som är aktiv.
Utvecklingen är så här långt den normala under en toppformation, vilket brukar ta många månader att fullborda innan de starkare säljsignalerna faller på plats.
Under tiden brukat index röra sig ryckigt och slå en hel del fram och tillbaka på det sätt vi sett under de senaste 3-4 månaderna.
OMXS30 index (997,84) bröt den viktiga 960-nivån under förra veckan och därmed fick vi en ny uppgångssignal. Nästa positiva signal infann sig när 986-nivån bröts. Signalen i det läget var en fortsatt uppgång till i första hand 998 och denna nivå testades redan under fredagen. Det betyder att vi nu får inrikta oss på nästa nivå som är 1.014. Då det bara är knappt 2 procent dit tar vi med 1.046 som ytterligare nästa motstånd. Index har nu stigit 6,6 procent sedan den 25 februari, vilket är en mycket kraftig uppgång på så kort tid som 6 börsdagar.
Uppgången bör fortsätta ytterligare någon dag men sedan är det dags för en reaktion i form av en mindre rekyl. Det gör att jag just nu ser en möjlig uppgång till 1.014 men sedan är frågan hur långt index tar sig innan en rekyl tar vid.
Ser vi det hela lite mer på sikt har vi redan nu fått signalen på en fortsatt uppgång till 1.053, vilket gör att vi får räkna med att 1.046-nivån kommer att testas framöver och sedan ge ännu mer på uppsidan. Men vi behöver inte skena iväg just nu då vi kan stämma av det hela om en vecka.
Anledning till den kraftiga uppgången får vi tillskriva de aktörer som tagit position för en nedgång och som under förra veckan mer eller mindre blev tvungna att täcka sina negativa positioner och därmed trycka på index uppåt.
De aktier som tidigare var inne i starkt stigande trender fick extra skjuts uppåt nu när börsen tog ett stort kliv uppåt.
MTG B (422,20) har stigit under en lägre tid och fortsätter i sin stigande trend och ser nu närmast ut att vara på väg att testa motståndet vid 427 kronor och sedan bör vi kunna få ett test av nästa motstånd vid 448-450 kronor.
Frågan är om aktien hinner med att redan till den 11-12 mars testa motståndet vid 450 kronor. Vi ser möjligheten, men är beredda på att nivån kan testas först senare. Det intressanta är att aktien under 2007 skapade ett viktigt motstånd vid just 450 kronor, vilket bör hålla för ett test även nu under 2010.
Nordea (74,90) hör till de aktier som haft en negativ utveckling allt sedan toppen vid 79,10 kronor den 29 oktober 2009. Nu har aktien vaknat till liv igen och stigit den senaste tiden från 65,00 kronor, som noterades den 8 februari. I uppgången har aktien ett motstånd vid 78,00 kronor som bör kunna testas inom den närmaste tiden.
Jag räknar med att det sedan blir svårt för Nordea att ta sig till motståndet vid 81,00 kronor.
Sandvik (83,40) steg med kraft under fredagen och ser nu ut att kunna ge mer på uppsidan under den nu påbörjade veckan. I bästa fall kan vi få se motståndet vid 90,00 kronor testas redan i slutet av denna vecka. Närmast är det motståndet vid 84,00 som ska brytas i början av veckan. När denna del är avklarad handlar det om en fortsättning till 88,00 kronor och först därefter är det dags för 90-nivån.
Toppnoteringen den 11 januari kom in på 91,10 kronor och representerar motståndet vid 90,00 kronor, som vi kan ange till intervallet 90,00-92,00 kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.