Realtid

Träna hjärnan på kognitivt gym

administrator
administrator
Uppdaterad: 03 dec. 2007Publicerad: 03 dec. 2007

Krönika av Marika Ehrenkrona.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Einstein Aging Study studerade Joe Verghese och hans medarbetare ca 400 pensionärer i fem år för att se hur intelligensen utvecklades på äldre dar. Vad händer med vår IQ och kan vi påverka åldrandet?

Forskarna fann att de som tränade kognitivt hade klart minskad risk för demens. Det var läsning, schack, musicerande och dans som associerades med en senare relativt sett bättre kognitiv förmåga. Men det fanns ett villkor: det räckte inte att dansa, läsa eller spela piano så där i största allmänhet. Först när man hade övat flera gånger i veckan gav det resultat.

Det berättar Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap, i sin bok ”Den översvämmade hjärnan” som kom ut nyligen på Natur och Kultur.

Lite allmän hjärnträning ger ingen effekt, det ska vara träning som ligger nära den maximala kapacitetsgränsen. Och var den ligger är förstås olika från individ till individ. Det gäller att hitta sin egen ”nästa zon”, för att förbättra tänkandet. Träna hjärnan helt enkelt, ungefär som om det vore en muskel, som ska hållas i trim och stärkas.

Lite slött korsordslösande eller surfande räcker inte. Här ska hjärnans olika minnessystem få sig ett träningsprogram. Varje dag, eller i alla fall några gånger i veckan.

Tanken är inte så dum. Vi lyfter skrot för biceps, tränar pilates för de inre magmusklerna och kör ett schackparti för frontalloberna. Det ger en helhetsträning.

Eftersom många i dessa dar har så stillasittande jobb, oinspirerande chefer och hjärndöda uppgifter, behöver vi skaffa utmaningar på det lokala hjärn-gymmet. Precis som vanliga träningsanläggningar kan de byggas upp enligt stationssystemet. Man går runt sin bana och varje apparat kan ställas in från nybörjare till elit.

Börja med några arbetsminneshävningar i snabb takt, gnugga huvudräkningen, gå vidare till logiska labyrinterna och kör några hårda uppvarvningar i verbalslungan. Avsluta med meditation och mental närvaro. Stretcha ryggmärgen, massera amygdala och låt hippocampus slappna av.

ANNONS

Sedan känner du dig som en ny människa.

Eller…ja, i alla fall inte lika trög som förr.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]