Realtid

Tjänstedirektivet klubbat

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 nov. 2006Publicerad: 15 nov. 2006

UPPDATERAD EU-parlamentet röstade på onsdagen igenom förslaget till nytt tjänstedirektiv. Efter år av bråk mellan olika länder och fack och arbetsgivare ska det nu bli lättare för tjänsteföretag att göra affärer över gränserna inom EU. Bra för tillväxten och jobben, säger regeringen. Ökad risk för social dumpning, enligt EU-motståndarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-parlamentet röstade i dag igenom förslaget till nytt tjänstedirektiv. Efter år av bråk mellan olika länder och fack och arbetsgivare ska det nu bli lättare för tjänsteföretag att göra affärer över gränserna inom EU.

Men det slutliga förslaget är en kompromiss som många har stora invändningar emot.

Ökad tillväxt, fler jobb och bättre för konsumenterna, sammanfattar handelsminister Sten Tolgfors beslutet.

Först ska EU-ländernas statsöverhuvuden, troligtvis före årsskiftet, formellt klubba igenom beslutet. Sen har länderna tre år på sig att införliva direktivet i den egna lagstiftningen.

Sedan direktivet omarbetats flera gånger, framför allt på EU-parlamentets inrådan, har bland annat den känsliga frågan om principen om ursprungsland försvunnit, vilket skulle ha inneburit att ett företag enbart behövde omfattas av bestämmelser i det land där företaget hör hemma.

Från EU-motståndarhåll fruktas öppningar för social dumpning av typen där exempelvis baltiska byggföretag kommer till Sverige och arbetar långt under svenska arbetsvillkor (Vaxholmskonflikten):

– Det finns en risk för det, säger Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för vänsterpartiet.

Tillsammans med miljöpartiets parlamentariker Carl Schlyter är hon också besviken på socialdemokraternas svängning i frågan.

ANNONS

”Socialdemokraternas överenskommelse med högern i parlamentet är en kapitulation inför ministerrådets krav att inte ändra någonting i tjänstedirektivet”, skriver Schlyter i ett pressmeddelande.

Men Jan Andersson, EU-parlamentariker för socialdemokraterna, tycker att kompromissen blev bra och tillbakavisar vänsterns farhågor:

– Det viktiga är att vi undantar arbetsmarknaden, säger Jan Andersson.

Enligt honom berör inte tjänstedirektivet, som det slutligen blev utformat, frågor som berör arbetsmarknaden. Det vill säga, om ett utländskt företag kommer till Sverige är det svenska kollektivavtal och konfliktregler som gäller. Sådana frågor behandlas i utstationeringsdirektivet som ska ta hänsyn till olika minimiregler i det berörda landet, enligt Andersson.

En stor facklig framgång, heter det från Europafacket inklusive den svenska fackföreningsrörelsen.

Från arbetsgivarhåll klagas det på att tjänstedirektivet blev alldeles för urvattnat:

”Direktivet lämnar dessutom alldeles för stort utrymme för länder som även i fortsättningen vill stänga ute utländska tjänsteföretag att göra det”, skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

TT

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS