UPPDATERAD Trafikstockningar och stopp för tåg- och flygtrafik i Aten på fredagen.
Tårgas mot demonstranter i Aten
Mest läst i kategorin
Det visar att grekerna inte accepterar regeringens åtstramningar. Samtidigt tvingades polisen använda tårgas i sammanstötningar med protesterande ungdomar utanför det grekiska parlamentet. Flera andra demonstrationer och massmöten väntades i Aten och andra större städer.
Senare meddelades att en av landets fackföreningsledare angripits och skadats av en grupp ungdomar under protester i samband med strejken.
Enligt AFP:s reporter började bråket kring fackföreningen GSEE:s ledare Giannis Panagopoulos, när denne skulle tala inför demonstranter utanför parlamentet. Två män närmade sig och kastade en fylld kaffekopp och vatten mot ledaren. Sedan kom en tredje man och slog ner honom. Demonstranterna svarade med att kasta föremål mot kravallpolisen som vaktade parlamentsbyggnaden, varefter polisen satte in tårgas.
Kort dessförinnan hade landets två största landsorganisationer varslat om en ny generalstrejk på torsdag i nästa vecka.
Den generalstrejk som landets största fackföreningar uppmanat till inleddes bara timmarna innan det grekiska parlamentet väntades rösta för ett omfattande åtstramningspaket omfattande motsvarande tiotals miljarder kronor. Paketet är regeringens försök att komma till rätta med den förödande skuldkrisen.
Under fredagsmorgonen fungerade inga kommunala kommunikationer i och runt huvudstaden. Och alla flyg ställdes in under förmiddagen.
Till och med polisfacket uppmanade sina medlemmar att strejka men det var oklart vilket gehör som den uppmaningen fått.
Regeringens paket består av tre delar med nedskärningar omfattande 4,8 miljarder euro. Regeringen vill försöka få ner budgetunderskottet på 12,7 procent med fyra procentenheter i år.
Men generalstrejken och en färsk opinionsmätning visar att regeringen inte fått med sig befolkningen. 90 procent av de statsanställda motsätter sig exempelvis helt och hållet att staten ska skära 30 procent av de traditionellt väl tilltagna bonusutbetalningarna vid storhelger, som jul och påsk. En majoritet tror också på omfattande samhällsoroligheter under året.
Premiärminister Giorgos Papandreou reste på fredagen till Berlin för samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Papandreou är på tiggarstråt men har officiellt förklarat att hans EU-rundresa inte handlar om att be om pengar. Tyskland är den starkaste ekonomiska kraften i zonen, men motståndet mot att hjälpa Grekland är starkt och har tagit sig något bisarra former.
– Han sade att han inte ville ha en enda cent och vi tänker inte ge dem en enda cent, mullrade ekonomiminister Rainer Brüderle med anspelning på Papandreous ord.
Den grekiske ledaren vill dock ha något slags solidaritetsbevis från eurozonen och EU för att göra Grekland mera kreditvärdigt i jakten på nya lån.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.