Tyskland och Frankrike är på väg att utarbeta en plan för en europeisk valutafond.
Tal om europeisk valutafond
Mest läst i kategorin
Den ska förebygga och hantera statsfinansiella kriser i framtiden, rapporterar Financial Times.
EU-kommissionären Olli Rehn är positiv.
– EU-kommissionen arbetar tillsammans med Tyskland, Frankrike och andra medlemsländer i denna fråga. Kommissionen är redo att föreslå ett sådant europeiskt verktyg, om det får stöd av euroländerna, säger Olli Rehn till tidningens tyska utgåva, rapporterar Reuters.
Alla typer av stöd från fonden skulle åtföljas av hårda villkor på låntagaren, betonar han samtidigt.
Enligt Wolfgang Schäuble, Tysklands finansminister, är målet i första hand att skapa en bättre koordination av ekonomisk politik i EU och eurozonen.
Företrädare för den franska regeringen har tidigare fört liknande förslag på tal, men har hittills inte lyckats få med sig tyskarna.
– Jag tror det blir svårt att få med sig tyskarna på något sådant här, säger en svensk regeringskälla till TT.
Källan tolkar Schäubles uttalanden som att tyskarna alltjämt är mest intresserade av att få till stånd hårdare regler i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.
– Fransmännen vill använda morot och tyskarna piska. Så brukar det vara. Och att förena dem är svårt. De går i helt olika riktningar.
Att Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill driva på för att få till en europeisk valutafond är dock inte överraskande, enligt källan.
– Det ligger i linje med traditionellt franska tankegångar.
Sarkozy var i samband med att en grekisk regeringsdelegation besökte Paris i helgen ute och kommenterade frågan.
– Om vi har skapat euron kan vi inte låta ett land inom samarbetet falla. Då skulle det ju inte finnas någon poäng med att skapa en euro, sade han då.
Att upprätta en europeisk valutafond skulle om det blir av ta för lång tid för att den skulle kunna användas för att stödja Grekland, som efter en revision av nationalräkenskaperna i höstas befinner sig i en djup budgetkris.
Den grekiska krisen har bland annat slagit hårt mot euron, som låg på 9:68 kronor på måndagen. För ett år sedan låg euron på uppåt 11:80 kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.