Realtid

Svenskar tar det kallt

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 mars 2007Publicerad: 08 mars 2007

Trots den stora mediafokuseringen så är klimatförändringen inget som oroar svenskarna i någon större utsträckning. Tvärtom, så är vi mindre oroade än andra européer, och vi är inte heller intresserade av att köpa energisnåla varor för att hejda den negativa utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Svenskarna över lag tror inte heller att vare sig energiförbrukning och konsumtion har någon större inverkan på klimatförändringen.

En undersökning inom EU visar att en minoritet – 30 procent – av svenskarna är mycket oroliga för klimatförändringen och den globala uppvärmningen. Det kan jämföras med EU-snittet, där hälften – 50 procent – av medborgarna uttrycket stor oro för klimatförändringen.

Den mindre oron bland svenskarna speglar också det praktiska handlandet. Inom hela EU är svenskarna de som är minst intresserade av att köpa energisnåla varor för att hejda klimatförändringen. Bara en dryg femtedel – 22 procent – uppger att energiförbrukningen är viktig för val av spis, kyl eller frys. Det är faktiskt fler – 31 procent – som svarar att energiförbrukning inte har någon betydelse för deras val av vitvaror.

För EU totalt är det närmare hälften – 48 procent – som anser att energiförbrukningen är viktig vid köp av nya vitvaror.

På grund av ovanstående är det kanske inte överraskande att det är relativt få svenskar som tror att konsumtionsmönstrets har stor inverkan på klimatförändringen. En klar minoritet – 22 procent – anser att energiförbrukning och konsumtion har stor inverkan. Det placerar svenskarna på den klart lägre halvan bland EU:s 27 medlemsstater.

De inom EU som oroar sig mest för klimatförändringen är medborgare i Medelhavsländerna. Bland dessa länder uttrycker klart mer än 50 procent av medborgarna stor oro för klimatförändringen, och allra mest bekymrade är de från Spanien och Cypern – 70 procent uttrycker stor oro. Mönstret av uppdelningen mellan syd och nord märks också av det faktum att i våra grannländer Finland och Danmark är oron för klimatförändringen mindre än för EU som helhet.

Trots att svenskarna alltså inte är allt för bekymrade över klimatförändringen – som ju många anser beror på utsläpp av koldioxid – så är vi mer positivt inställda till kärnkraft än den genomsnittliga EU-medborgaren. I Sverige är det nästan lika många som anser att utnyttjandet av kärnkraft borde öka (44 procent) som anser att den borde minska (48 procent).

Den genomsnittliga EU-medborgaren är betydligt mer negativt inställd till kärnkraft – 61 procent anser att den ska minska, medan bara 30 procent anser att den ska öka. Kopplingen mellan inställningen till kärnkraft och oron för klimatförändringen är svag, och här syns heller ingen klar uppdelning mellan syd och nord.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS