Sjutton programmerare bakom communityn Trig har fått sparken. Skattebetalarna står för lönerna. På tisdagen avgör tingsrätten om det blir konkurs för Sveriges försök att utmana MySpace.
Svensk miljonsajt riskerar konkurs
Mest läst i kategorin
Trig skulle bli en musik- och modecommunity för de hippa i London och New York. Tuffare än Lunarstorm, trendigare än Facebook och kreddigare än MySpace.
Musikerna skulle inte behöva sälja ut sig till storföretagen. Sajten skulle inte förfulas av annonser. Företaget skulle inte behöva gå med vinst. Trig skulle köpas upp. Men efter ett år med 25 anställda blev det till slut för tufft att fortsätta vänta utan intäkter.
Realtid.se berättade den 12 oktober att pengarna var slut. Fem dagar senare fick programmerarna sparken.
I dag finns nio anställda kvar. Utsikterna för att bli uppköpta av någon av de amerikanska internetjättarna har mörknat.
Adocca Entertainment, det svenska företaget bakom sajten Trig, har begärt företagsrekonstruktion – ett lagligt sätt att ställa in betalningarna för att undvika konkurs.
–Syftet är att vi ska genomföra ett ackord för de befintliga fordringsägarna vid den 17 oktober. Därutöver räknar man med att kunna fortsätta så att bolaget kommer igenom det här, förhoppningsvis på ett sådant sätt att investorerna följer med, säger advokaten Göran Strandh från Lofalk Advokatbyrå.
Det är han som ansvarar för företagsrekonstruktionen.
Adocca Entertainment är skyldiga staten pengar i skatt, pengar som inte finns längre. För att inte gå miste om allt har staten gått med på att ge bolaget tid till den 17 januari för att hitta mer pengar. Men bara på villkor att det går åt rätt håll.
I dag klockan ett är första kontrolltidpunkten. Då avgör tingsrätten om det blir konkurs.
Företagets grundare Jonas Midbrink har inte fått mer riskkapital. Varken han eller styrelseordföranden Jonas Mårtensson vill kommentera varför de inte dragit i nödbromsen tidigare. Ingen av dem vill vara vd längre, så Adocca Entertainment AB står utan. Ove Ahlstrand, suppleant i styrelsen, har hoppat av. Övriga ägare vill vara anonyma.
Stockholms Tingsrätt har utsett Göran Strandh till konkursförvaltare på begäran av företaget.
– Bolaget har bett mig att vara deras expert och samrådsman i de här frågorna, säger Göran Strandh.
Sedan pengarna tagit slut får programmerarna lön av staten. Det är Göran Strandh som har bestämt att den statliga lönegarantin gäller för de uppsagda under uppsägningstiden.
–Yes, det är ett av de beslut som jag fattat.
Då företräder du både bolaget och skattebetalarna?
–Ja, det har jag aldrig tänkt på tidigare. Låt mig suga på den karamellen.
Är det meningsfullt för skattebetalarna att riskera sina pengar för att rädda Trig?
– Jag kan ju bara bedöma att än så länge finns det förutsättningar. Förhandlingarna med investorerna är inte slutförda.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.