Jan Eric Löwenadler, 74, var Sveriges mest kände internationella konsthandlare och byggde en förmögenhet på sin konst. I lördags hittades han död.
Svensk konsthandlare tragiskt död i Nice
Mest läst i kategorin
Om någon var konsthandlare så var det Jan Eric Löwenadler. Och kommersiell ut i fingerspetsarna. Samtidigt drog han sig inte för att säga vad han tyckte – att han upplevde många andra konsthandlare skenheliga. Att de inte vågade erkänna att de spekulerade i konst.
Löwenadler uppmärksammades av SVT:s kulturprogram Kobra hösten 2008. De var hemma hos honom när han deltog i Sotheby’s auktion med Damien Hirst-verk i London.
Löwenadler ropade hem ett kranium och ett skelett för flera miljoner via telefon.
Det var samma dag som Lehman Brothers gick i konkurs – den 15 september 2008. Damien Hirst slog nytt rekord. Sotheby’s sålde sammanlagt 200 verk av Hirst för totalt 1,3 miljarder kronor.
I tv-intervjun sa Löwenadler:
– Samtidigt som jag antagligen förlorar pengar på Lehman Brothers konkurs tröstar jag mig med att köpa verk av Hirst – vilket är fullkomligt ologiskt.
Att Löwenadler var en del av den stora konstbubblan kanske han anade. Den brittiske konstkritikern och dokumentärfilmaren Ben Lewis gick i clinch med konstvärlden under samma år. Det resulterade i den uppmärksammade dokumentären Brave New Art World, Den stora konstbubblan, som sänts i SVT under både 2009 och i år.
Läs också: Hon planerar utställning till Löwenadlers minne
Vilken konstskatt – stor eller mindre stor? – Jan Eric Löwenadler satt på är det kanske inte någon mer än han själv som visste. Ben Lewis berättade i tv om hur konstmarknaden följde finansmarknaden i spåren. Värdet på till exempel Löwenadlers konstsamling kan ha varit uppblåst.
Jan Eric Löwenadler hittades tragiskt död i Nice i Frankrike i lördags, den 24 juli, där han var på besök och också har en våning. Realtid.se får det bekräftat från svensk myndighet under onsdagseftermiddagen. Det finns i dagsläget ingen officiell dödsorsak.
Han var född den 3 juni 1936, och efterlämnar inga syskon eller barn. Jan Erik är född Löwenadler, men enligt en anteckning i folkbokföringen så visade han upp handlingar för kyrkan den 23 november 1961 som gav honom rätt att bära efternamnet von Löwenadler. Då var han 25 år.
Jan Eric von Löwenadler ingick registrerat partnerskap samma år som lagen infördes – 1995. Då blev han och designern Alejandro Madero, då 36 år, officiellt ett par. De hade levt ihop sedan 1978.
Tre år senare inför det stundande valet var de upprörda över Kristdemokraternas homoförakt, och att de uppfattade att de hade vänner som tänkte rösta på KD. Så de bekostade själva en helsidesannons i Svenska Dagbladet, i vilken de gick till storms mot KD.
– En del av våra bekanta som sagt sig vara beredda att rösta på kd har säkert en viss homofobi, sade Alejandro Madero i en intervju av Greger Eman, publicerad av RFSL.se.
– Men så länge de är aningslösa om KD:s homoförakt, kan de blunda för sin egen homofobi. Vi ville avslöja kd som ett homoföraktande parti, för att tvinga våra bekanta att se sin egen homofobi.
Hösten 2002 skilde sig Löwenadler och Madero.
För tre år sedan flyttade Alejandro Madero till Österrike.
Jan Eric Löwenadler bodde sedan länge i ett rosa hus vid Karlaplan. En lyxvåning i tre etage med terasser och vinterträdgård på Narvavägen. Men New York var basen för hans profession under 1900-talet.
– Jan Eric var en karismatisk konsthandlare, säger Verner Åmell på Åmells Konsthandel till Realtid.se.
Verner Åmell beskriver Löwenadler som en av dem som hade stor betydelse för att introducera amerikansk popkonst i Sverige.
– Han höll kontakten med Sverige hela tiden och han hade svenska kunder som han sålde den amerikanska popkonsten till.
Tror du att han kan ha spekulerat bort sig när finanskrisen kom?
– Det var väldiga svängningar och lätt att gå på knäna. Men jag tror att han klarade sig bra där – han var ingen större gambler. Hade han kört hårdare hade han kunnat bli betydligt större konsthandlare, säger Verner Åmell.
Tack till signaturen Jean Gabin som berättade om Löwenadlers bortgång i en kommentar tidigare i dag. På grund av vissa uppgifter i kommentaren som vi inte kunnat få bekräftade raderades den.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.