Den svenske it-veteranen Bo Larsson är vd för Firetide, ett 4-årigt företag i Silicon Valley som fyrdubblats på ett år.
Svensk it-veteran gör kometkarriär
Mest läst i kategorin
NEW YORK I styrelsen sitter Bo Hedfors och bolaget har samarbete med IBM och svenska Axis. Diskussioner pågår nu med Banverket om installation av trådlösa nät på svenska tåg – som fungerar i 180 km i timmen.
Firetide är fortfarande ett litet företag med ett 80-tal anställda, varav hälften i USA, 30 i Bangalore i Indien och 10 i övriga världen. Hur mycket man omsätter är hemligt. De har i dag installerat 800 av sina nät runt om i världen, inklusive ett säkerhetssystem på Malmös bussar och infrastrukturen bakom ljusshowen på Globen i Stockholm.
Firetide tillverkar smarta trådlösa nätverk, inte minst för stads- och campusnät, samt för glödheta branscher som ”homeland security” och videoövervakning.
Bolaget grundades i april 2003 med Menlo Ventures som riskkapitalist och tio månader senare rekryterades Bo Larsson som vd. Han kom då närmast från Emuzed, ett start-up företag som tillverkade tv-mottagare för Microsofts nya Media Center för pc-datorer samt multimedia för Nokias mobiltelefoner i 60-serien.
Firetide kan precis som många andra företag som jobbar inom säkerhetsbranschen tacka Usama Bin Ladin för det våldsamt ökande intresset för tv-övervakning, men det är långt ifrån det enda området där Firetides smarta trådlösa ”mesh”-system kommer till användning.
Ett mesh-system kan bestå av ett antal tv-kameror som var för sig är kopplade till en liten switch som sedan kommunicerar trådlöst med andra kameror och med en motsvarande switch hos en serverdator som är uppkopplad mot Internet på vanligt vis.
Fördelen med ett sådan trådlöst nät är att det är mycket billigare att bygga upp än om man ska dra kabel. Skillnaden mellan Firetides nät och vanliga WiFi-nät är att det designats för att kunna erbjuda en grad av kontroll och säkerhet som man annars förknippar med de stordatornät som används för till exempel bankomatnät.
Det är enligt Bo Larsson också här företaget har sitt övertag jämfört med rivalerna Motorola och Cisco.
– Vi har ett försprång på 12-15 månaders enligt våra kunder, när det gäller tekniken, speciellt vad gäller mobil video. Nyckeln är att vi har ett mycket bättre routing protokoll än konkurrenterna. Vi kan styra användarflödena och balansera belastningen på nätet tack vare vår egenutvecklade teknik som innefattar 5 miljoner linjer programkod och 18 patent, säger Bo Larsson.
Firetides trådlösa nät är dynamiskt så att en buss som kör in i ett bussgarage automatiskt ansluts till dess trådlösa nät och bussens videofilmer automatiskt laddas upp på en server. Samma sak om en polisbil svarar på ett larm från en buss.
I Boston finns till exempel har ett Firetide-system med nio övervakningskameror i stadens bussar. Om en polisbil kommer nära en buss bildas ett nät som automatiskt ger polisen access till övervakningskamerorna i bussen.
Många amerikanska städer, inklusive Boston, Dallas och Phoenix använder företagets nät och i slutet av september meddelade Chicagos räddningstjänst att de tillsammans med IBM och Firetide dragit igång ett videoövervakningssystem inom ramen för Chicagos ”Operation Virtual Shield” (Operation virtuellt skydd).
Det är tänkt att bli ett av världens största och mest avancerade system för videoövervakning. Nätet som är en kombination av fiberoptiska och trådlösa nät ska göra det möjligt att filma, spela in, lagra och löpande indexera videoflöden för säkerhet och brottsmålsundersökningar. Firetide beskrivs i IBM:s pressrelease som en nyckel till projektets framgång.
I Sverige växer också marknaden. Firetides svenska agent uppskattar att Firetides omsättning blir dubbelt så hög i år jämfört med förra året, i och för sig från relativt låga nivåer.
Svenska Axis har flera installationer av videoövervakningsskameror där Firetides nät används.
–Firetide har löst hanteringen av multicasttrafik i övervakningsnät, det kan inte Cisco hantera. En amerikansk kund slängde ut Cisco och valde Firetide istället, säger Magnus Hellström, marknadschef på Nowire Nordic AB, Firetides generalagent i Norden.
Magnus Hellström avslöjar också att man för diskussioner med Banverket. Hägrar gör ett stort kontrakt för trådlösa nät på svenska tåg. Som referens finns spanska tester som visar att nätet inte tappar funktion i 180 km i timmen.
Bo Larsson är född i Sverige och pluggade fysik på Chalmers Tekniska Högskola och management på Göteborgs Handelshögskola. Han fick mot slutet av sin studietid ett stipendium som lät honom studera vid Tokyouniversitetet och gör examensarbeten vid Fujitsus Research Lab och Suzuki Motor Corporation.
När han var klar fick han jobb på Fujitsu i Japan och blev snart marknadschef för deras minnesprodukter. I februari 1985 flyttade han till Silicon Valley och började efter en tid jobba på Sony i USA.
Han blev som 32-åring vice verkställande direktör för Sonys nya datagrupp som snabbt växte från noll till 1,5 miljarder dollar i omsättning. 1995, efter sju år på Sony och efter att ha sett vänner bli rika på att starta egna företag drog han igång ScanView och sedan Touchwave som han senare sålde till Ericsson. Han följde med företaget in i Ericsson och blev vid bildandet av Sony Ericsson företagets general manager för Nordamerika. Därefter tog han språnget till Emuzed och Firetide.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.