Krönika av Peter Zackariasson
Svarta affärer i spel utreds i USA
Mest läst i kategorin
Den amerikanska kongressen har börjat visa intresse för den handel som sker i virtuella världar. Än så länge säger de sig endast vilja undersöka vad detta är för handel och vad förhållandet är mellan verklig och virtuell handel. Men innebär det en början på slutet av en virtuell anarki?
Det var först en stund efter att jag läst nyheten som konsekvenserna gick upp för mig, US Congress steps into cyberspace.
Du vet, den där känslan när kalla kårar kryper längsmed ryggraden och man önskar att det funnit en undo knapp för det verkliga livet. Precis som den gången jag bestämde mig att laga den där fläkten i datorn som väsnades. Men här gällde det något mycket mer, min framtid som seriös forskare stod på spel.
Med tanke på vad som uppdagats hos den nya regeringen så kan ju konsekvenserna av vad jag hittills gjort bli ödesdigra.
BBC rapporterade förra veckan om den amerikanska kongressmannen Jim Saxton som citeras i en skrift från kongressen: ”Det finns en risk att IRS (amerikanska skattemyndigheten) kommer att reglera transaktioner som sker i virtuella ekonomier, detta tror jag skulle vara ett misstag.” Nu hade det alltså hänt, myndigheterna visar intresse för vad vi gör i virtuella världar.
Tidigare har vi kunna leva våra vulgära virtuella liv i enskildhet. Det har varit något slags anarki där det inte spelade någon roll om jag sålde vapen till minderåriga, blåste någon på allt vad den ägde, eller helt oprovocerat dödade någon bara för att man kände för det.
En cyberanarki helt enkelt. Vi levde efter John Perry Barlows deklaration av ett oberoende cyberspace och våra medborgerliga friheter som avatarer. Men naturligtvis har detta tillstånd alltid varit konstgjort. Det virtuella är alltid en del av det verkliga, och det verkliga är ju del av det virtuella. Eller är det?
Kongressen har nu för uppgift att klargöra var skillnaden går mellan det virtuella och det verkliga. När ska det betalas skatt och vad kan räknas som inkomst av tjänst, eller inkomst av försäljning? Jag är, precis som många andra, mycket spänd på att se var de kommer fram till. Jag menar, alla texter som skrivits hittills i ämnet kommer ju inte ha så stor påverkan som vad kongressen beslutar sig är sant och riktigt. Så vad är en hög franska filosofer mot kongressens pragmatism?
Om en obetald tv-licens eller en barnvakt som inte betalats vitt kan orsaka så mycket kaos, tänk då vad mina svarta vapenaffärer kan orsaka. Kanske borde jag genast ta kontakt med skatteverket och redovisa mina försäljningar. Jag menar, om jag har en framförhållning så kanske jag undviker att detta hoppar upp som gubben ur lådan när jag minst anar det.
Tänk er scenariot när jag söker en position på något universitet i framtiden.
–Jo, det var en sak till, vi ser här att du under början av 2000-talet tjänade mycket guld på att sälja vapen.
–Jo, men på den tiden var det bara ett spel.
–Vi kan tyvärr inte acceptera något sådant hos vår personal. Det är ju brottsligt!
Det finns en mängd frågetecken kring handeln med virtuella saker som måste utredas. När du plockar ut din förtjänst i en valuta som är giltig på jorden så ska ju vinsten beskattas, helt rätt. Men som alltid så är detta inte hela sanningen, eller det är mer komplicerat än så. Blizzard har exempelvis förbjudit försäljning av allt som skapas i Azeroth, World of Warcrafts virtuella värld.
Detta skulle i så fall innebära häleri av något slag, och detta är som vi alla vet ett brott. Det är inte bara ett brott mot licensavtalet med Blizzard, utan även enligt Sveriges lag.
För det andra så krävs det för deklarationen att privatpersoner redovisar värdet av sina tillgångar en gång per år, som värdepapper, villa osv. Då jag potentiellt skulle kunna realisera mina tillgångar i Azeroth, skulle jag då även behöva redovisa detta värde till skattemyndigheten? Men framför allt, hur beräknar jag det värdet? Det där episka svärdet jag av en ren händelse hittar på en varg jag dödar i Hinterland, hur redovisar jag det? Skulle det vara en vinst kanske? Som en vinst på lotto. Men då skulle det innebära att jag skulle vara tvungen att betala vinstskatt.
Visst har kongressen rätt. Det är en seriös fråga som måste utredas. Vart går gränsen? Idag finns det personer som livnär sig på att sälja och köpa saker i virtuella världar. Det finns både sweatshops i exempelvis Kina, precis som det finns privatpersoner i Sverige. Ibland är dessa personer framgångsrika nog att livnära sig på det, men för det mesta är det endast en extra inkomst.
Det finns producenter av dessa spel som bekämpar all slags handel utanför dessa världar, som Blizzard. Men det finns även producenter som lockar med just möjligheterna att tjäna riktiga pengar, som MindArk (http://www.mindark.com/) med sin virtuella värld Entropia Universe. Vad jag vet så har MindArk inga rapporteringsskyldigheter över de försäljningar som skett i Entropia Universe, så hur många av de personerna betalar skatt tror ni?
Vad jag hoppas på är att de som utreder dessa frågor är storsinta nog att inse att det inte alltid fungerar att applicera en befintlig lagstiftning på virtuella världar. Det är ett sådant där gränsland där saker och ting ibland blir grumligt och det är svårt att veta vad som är sant och inte.
Risken är att det kommer några domar som blir prejudicerande och hämmar utvecklingen av virtuella världar. Tro mig, med de pengar som är inblandade i utvecklingen av dessa så är det ingen finansiär som kommer att vara villig att hosta upp de miljoner som behövs om producenten sedan ska vara ansvarig för det som sker i världarna, enligt jordens lagar.
Låt er inte luras av att allt som är fysiskt är på riktigt och allt som innefattar pengar är vad som räknas. Det var exempelvis ett bra tag sedan vi införde mynt som representerade värden, istället för att hålla ett egenvärde i metallen. Så även våra fysiska mynt som vi har i plånboken är virtuella, de har ett virtuellt värde.
Mitt budskap till amerikanska kongressen är: Think big! (kommentar till redaktionen: de brukar läsa Realtid.se va?!)
Nej, här kan jag inte sitta och riskera min framtida karriär. Jag måste genast ringa Skatteverket och fråga hur jag ska redovisa försäljningen av min Dwarven Hand Canon. Kanske ska jag ringa och polisanmäla mig själv för att ha sålt vapen till minderåriga, bara för säkerhets skull? Bättre att ha gjort det själv än att någon annan gör det.
Peter Zackariasson