Proventus gör första investeringen i den nya 8-miljardersfonden.
"Strukturellt skifte"
Mest läst i kategorin
Proventus Capital Partners har just genomfört sin första investering i nya fonden Proventus Capital Partners III, där 8,8 miljarder kapital togs in vid första stängningen.
Det är brittiska Synseal som har fått ett fem-års lån på 46 miljoner pund som ska användas till refinansiering av befintliga skulden samt till fortsatt tillväxt. Bolaget är en tillverkare av fönster- och dörrprofiler.
Basen till den nya fonden består av befintliga investerare från de tidiga fonderna och det rör sig företrädesvis om svenska institutioner, uppger vd Daniel Sachs till Realtid.se.
Samtidigt har fokus också breddats och bolaget har även vänt sig till investerare från hela Europa.
För institutioner är det är en intressant investering ur ett avkastningsperspektiv.
– Det är att behoven är stora och att den här marknaden utvecklas samtidigt som räntorna är låga och volatiliteten i aktiemarknaden hög. Då är detta en intressant placeringsmöjlighet, säger Sachs.
– Det har att göra med att företagsfinansieringsmarknaden befinner sig i en stor förändring och genomgår ett strukturellt skifte, där bankernas roll i kapitalmarknaden förändras och de har inte samma dominerande ställning i området som de hade innan 2007. Därför är behovet stort av andra finansieringskällor, som till exempel den sorts finansiering som vi håller på med. Många institutioner ser att det är intressant att ersätta en del av den företagsfinansiering som förut kom ur banksystemet, fortsätter han.
Bolaget fortsätter att anskaffa kapital till fonden fram till det tredje kvartalet.
Någon gräns för hur mycket som ska tas in finns inte men förväntningarna är att det slutliga kapitalet landar på mellan tio till tolv miljarder.
Förväntningarna är också att finansieringsmarknaden fortsätter att växa.
– Vi ser att det här är ett strukturellt skifte som pågår och vi ser fortsatt stora behov av den här sortens finansiering. Vår tydliga bild är att det här är en långsiktig förändring i hela den europeiska marknaden, säger Sachs.
Daniel Sachs förklarar även att den europeiska finansieringsmarknaden hittills har varit mindre än den amerikanska sektorn men att likheterna nu börjar öka.
– Europa har varit mer beroende av relationship banking. Före kreditkrisen 2007 var 80-90 procent av finansieringen från banker medan USA hade en mer diversifierad finansieringsmarknad mycket tidigare, på grund av marknadsdynamik och regleringar. Nu har förändringen i Europa gjort att marknaderna är mera lika. Nu är det närmare 50/50 mellan bankfinansiering och andra källor i Europa, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.