Flygstrejken är över, och från onsdag morgon räknar SAS Sverige med att ha luft under vingarna. Fack och arbetsgivare vill nu ersätta hårda ordstrider, förlorade mångmiljonbelopp och skadat anseende med samarbete.
Strejken över för SAS kabinpersonal

Mest läst i kategorin
– Nu fokuserar vi på att återbygga förtroendet hos kunderna, sade SAS Sveriges vd Anders Ehrling vid en presskonferens efter att ha undertecknat kollektivavtalet med HTF under natten till tisdagen.
Efter fem dagars strejk och arbete ”dygnet runt i tio dagar” för att nå en överenskommelse var han rödögd, men ansåg ändå att konflikten varit värd sitt pris.
– Vi har fått ett avtal som ligger på den nivå som gör att SAS Sverige kan konkurrera med bolagen på vår hemmamarknad, sade han.
HTF:s vice ordförande Cecilia Fahlberg berättade vid en annan nattlig presskonferens att hon var så trött att hon knappt kunde stå.
– Det viktigaste är att vi har fått skrivningar som gör att vi kan skapa en bättre arbetsmiljö för våra medlemmar. Det är där svårigheterna har suttit hela tiden. Men nu tycker vi att vi har en bra överenskommelse som båda parter kommer att kunna leva med, sade hon.
Ehrling uppskattar strejkkostnaden för SAS Sverige till 80-100 miljoner kronor plus förlorad goodwill som han inte har satt något pris på. Hur mycket bolaget kan få via Svenskt Näringslivs konfliktfonder visste han inte.
– Det får bli morgondagens arbetsuppgifter, sade han.
Enligt Ehrling har tidigare bud under konflikten varit för dyra, och därför har SAS sagt nej.
– Men nu har vi äntligen hittat en lösning som gör att vi kan utvecklas, sade han.
TT: Det är alltså priset som varit avgörande?
– Ja, det är den frågan som varit avgörande: att hitta en kostnadsnivå med ett löneutrymme och med de förbättringar i tjänstgöringsreglerna som vi har möjlighet och ekonomiska förutsättningar att tillgodose, svarade Ehrling.
Enligt Cecilia Fahlberg var dock lönerna aldrig någon egentlig stridsfråga. Svårigheterna har handlat om arbetsmiljöfrågor som arbetstider, ledigheter och bemanning.
Pia Kastebring, ordförande för kabinfacket i SAS Sverige, hoppades att hennes medlemmar kommer att vara nöjda med avtalet.
– Men i en sådan här situation får ju aldrig alla vad de önskar sig, konstaterade hon.
– Det går ju heller inte att hålla på hur länge som helst. Till slut måste parterna maka ihop sig, tillade Kastebring.
TT: Har strejken varit värd sitt pris?
– Vi måste få förutsättningar att kunna utföra ett bra arbete, och nu hoppas vi att kunna åstadkomma detta, sade Kastebring.
Även om strejken är slut väntar nu ett hårt paket från SAS-ledningen. Om några veckor presenteras innehållet i strategiplanen fram till 2011, och enligt bedömare som TT talat med blir det en svårsmält karamell för personalen.
SAS har sedan 2001 redovisat jätteförluster på nästan sex miljarder kronor.