Naxos, som lanserat en egen musiktjänst, hotar lämna Spotify om de inte får bättre betalt. Men de stora skivbolagen är nöjda.
Streamad mainstream
Mest läst i kategorin
Skivbolaget Naxos har fått nog av att artisterna får så lite pengar varje gång någon av de 750.000 betalande medlemmarna streamar deras musik till datorn.
– Spotify är ett fantastiskt verktyg, men när ersättningen är så mager att ingenting blir över till artist och producent kan det bli så att vi lämnar tjänsten.
– Vi diskuterar just nu hur vi ska göra, och många andra klassiska bolag vänder sig till oss med frågor, säger tyska Naxos Sverigechef Håkan Lagerqvist till Dagens Nyheter.
Samtidigt lanserar Naxos en egen tjänst.
Det var den 17 feburari 2009 som Spotify berättade om avtalet med ”världens ledande etikett” som skulle bli avgörande för ”Spotifys ansträngningar att erbjuda ett allt mer eklektiskt och varierat musikaliskt innehåll”.
– Vi är fast beslutna att ta fram världens största musikkatalog och vårt avtal med Naxos stärker oss i att erbjuda den bästa mångfalden, sa Spotifys vd och grundare Daniel Ek i ett pressmeddelande. Nu har han inte kommenterat.
Naxos har rättigheter till 100.000 av tio miljoner låtar på Spotify – det är en viktig procent.
Bredd och djup är Spotifys affärsidé och existensberättigande.
För om Spotify inte klarar att erbjuda samma obegränsade utbud som olagliga tjänster så tar världen kliv tio år tillbaka till tiden då Napster och The Pirate Bay växte inte för att det var gratis utan för att det inte fanns några likvärda lagliga alternativ.
Universal Music, Emi, Sony BMG och Warner Music är däremot nöjda med sina avtal. Flera säger till Dagens Nyheter att Spotify från och med i år är deras enskilt största inkomstkälla.
Enligt uppgift är både Sony BMG, Universal Music och Warner Music minoritetsägare i Spotify jämte grundarna och de svenska riskkapitalbolagen Northzone Ventures och Creandum.
Men Warner har varit kritiska till både gratistjänster och betaltjänster i allmänhet och Spotify i synnerhet.
– Gratis strömmade tjänster är tydligt inte positivt för musikindustrin. Att få all musik gratis, och att sedan lockas till en betaltjänst, är inte den sortens inställning till affärer som vi vill stötta i framtiden, sa Warnerchefen Edgar Bronfman junior till BBC News i februari.
Men dagen därpå dementerade både Warner och Spotify att de skulle säga upp avtalet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.