Realtid

Stigande börs i början av veckan

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 juni 2010Publicerad: 28 juni 2010

Stockholmsbörsen steg till en topp under måndagen den 21 juni.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan vände den nedåt under de följande dagarna inför midsommarhelgen. Vi har därmed fått se tre dagar av nedgång efter en topp och detta brukar normalt vara en indikation på en kommande motreaktion uppåt under minst 1-2 dagar. Detta mönster är vanligt förekommande och därmed räknar jag med denna möjlighet även nu under denna vecka.

Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.

New Yorkbörsen

S&P 500 (1 076,76) steg till 1.131 under måndagen den 21 juni för att sedan falla tillbaka under de följande dagarna, där vi fick se 1.068 som lägst under fredagen. Index har ett första stöd vid 1.060-1.065, vilket borde hålla för ett test och ge en motreaktion uppåt.

Det är nu i denna förväntade motreaktion som den fortstat utvecklingen ska bestämmas. Lyckas index inte bryta toppen från förra måndagen vid 1.131 är en lägre topp bekräftad och index har då gått in i en fallande trend.

Lyckas index däremot bryta 1.131-nivån finns det utrymme för en fortsättning uppåt med 1.155, som nästa avstämningspunkt. Det är ändå en bra bit upp till toppnoteringen från den 26 april vid 1.220, vilket ger oss anledning att vara beredda på en lägre topp under sommaren oavsett om den kommer in nu inom kort eller att vi får vänta in den ett par veckor senare i mitten av juli.

Index har sedan ett mycket viktigt stöd vid 1.025-1.045 och det är om detta stöd bryts som marknaden står inför en större nedgång, men först då.

Stockholmsbörsen

ANNONS

OMXS 30 index (1.021,43) noterade 1.070 som högst under måndagen den 21 juni för att sedan tappa hela 50 punkter fram till i torsdags, där 1.020 blev lägsta notering. Efter en nedgång på 4,7 procent på kort tid får vi inrikta oss närmast på en motreaktion uppåt under inledningen av denna vecka.

Det är samtidigt viktigt att index sedan lyckas ta sig upp till intervallet 1.070-1.077 i denna uppgång. Ett misslyckande klassas som att den stigande trenden är bruten, vilket betyder att utvecklingen den närmaste tiden blir viktig.

Jag har tidigare räknat med alternativet att index skulle kunna skapa en topp i början av juli på samma sätt som vi sett tidigare toppnoteringar under de första veckorna av juli månad innan en större nedgång inletts. Senast vi såg detta var den 13 juli 2007, vilket innebär att vi nu närmar oss treårsdagen av denna topp, som infann sig på 1.322.

I och med att vi så här långt har årets högsta notering vid 1.077 från den 26 april är det nu i dagarna två månader sedan apriltoppen. Utvecklingen under året har tidigare signalerat för en toppformation inför en rekyl. Denna förväntade rekyl bör i tid räknat bli relativt kortvarig, då en ny uppgång ser ut att vara aktuell redan i början av oktober månad.

Enskilda aktier

Hennes & Mauritz (220,40) kom med en sin rapport i torsdags och marknaden reagerade negativt på denna genom att sätta ned kursen 7 kronor. Aktien är sedan tidigare i en fallande trend, vilken nu stärktes efter vändningen vid 230,70 under onsdagen.

De tekniska indikatorerna pekar nedåt och aktien har ett första stöd vid 215 kronor. När detta stöd bryts är det 201 kronor som tar över ansvaret som stöd.

Bottnarna från hösten 2009 ligger sedan som stöd i området kring 190 kronor.

ANNONS

AstraZeneca (349,30) har tidigare visat att aktien kan stiga när börsen som helhet börjar tveka. Aktien har utvecklats stark under maj månad fram till den 15 juni, då vi fick se en topp vid 356,80 kronor innan en tillfällig rekyl tog vid.

Jag räknar med att aktien kommer att göra ett försök att testa 357-nivån igen och förutsättningarna för ett genombrott är stora med en fortsättning till toppnoteringen från januari vid 366,30 kronor.

Under juli 2009 noterade aktien 362,50 kronor som högst, vilket jag tolkar som att intervallet 362-367 kronor är både viktigt och starkt.

Nordea (66,80) är sedan november 2009 inne i en fallande trend efter att ha noterat en topp vid 79,10 kronor den 29 oktober. I nedgången såg vi ett test av stödnivån vid 60,00 kronor i slutet av maj månad inför en tillfällig uppgång. Nu ser det ut som denna tillfälliga uppgång är fullbordad i och med den lägre toppen vid 71,20 kronor den 21 juni.

Det innebär att vi får vara beredda på att stödet vid 60,00 kronor testas på nytt under sommaren.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]