Statliga Almi har gjort sitt livs klipp när det gick in som aktieägare i snabbväxaren Tobii Technology, som tillverkar ögonstyrda datorer. Investeringen på 1 miljon kronor kan ge Almi jackpot på närmare 30 miljoner kronor.
Statliga Almi gör kanonaffär på riskkapital
Mest läst i kategorin
Det är summan som Christer Lindberg, vd på Almi Stockholm, refererar till i intervjun med Realtid.se. Men backar när han inser att det finns risker med att öppet gå ut med siffror.
– I varje fall handlar det om tvåsiffriga belopp, rättar han.
Tobii ligger i Danderyd norr om Stockholm. På fem år har bolaget vuxit med drygt 11.000 procent. I mars i år blev Investor delägare med 100 miljoner kronor som insats. Almis ägarandel är 7,5 procent.
Det finns inga omedelbara planer på att Almi ska sälja av sin andel i Tobii och kamma hem vinsten.
– Det bränner inte under fötterna, säger Christer Lindberg.
I skvalpet efter it-bubblan bildade Almi Stockholm riskkapitalbolaget Almi Stockholm Investeringsfond AB. Nystartade företag hade då svårt för att få lån från banker.
Lika nattsvart var det att få in friskt kapital från riskkapitalister. Almi Stockholm siktade in sig på att jämna ut svackan.
– Det fanns ett gap mellan företag och riskkapitalister som vi ville överbrygga. Vi ville också visa privata investerare att det kan vara lönsamt att satsa på företag i ett tidigt skeende, säger Christer Lindberg.
Almi Stockholm har gått in i ytterligare tio bolag med investeringar på totalt 15 miljoner kronor. Bland annat i it-bolaget Prosilient Technologies som optimerar ip-nät, ett bolag där även 6:e AP-fonden har investerat pengar.
Almi Stockholm har dessutom gått in med 5 miljoner kronor i Sting Capital, ett riskkapitalbolag som går in extremt tidigt i nya teknikprojekt.
Är inte risken stor för att Almi hamnar i en jävsituation när ni blir ägare i bolag? Trots allt är lån till företag er huvudsakliga roll.
– Frågan är viktig. Riksrevisonen har också lyft fram frågan. Men vi är mycket uppmärksamma på att ha vattentäta skott mellan lån och ägarskap. Situationer får inte uppstå som kan misstänkliggöra oss, säger Christer Lindberg.
Utöver sitt eget riskkapitalbolag har Almi Stockholm byggt upp ett nätverk med ett 30-tal affärsänglar som myndigheten vill slussa in i företag.
Almi Väst driver riskkapitalbolaget Startinvest AB. Det grundades redan i slutet av 1970-talet i samband med varvskrisen i Göteborg. I dagsläget är riskkapitalbolaget aktieägare i 23 småbolag och har investerat runt 40 miljoner kronor.
Startinvest har en princip att vara delägare i 5 till 6 år och sedan göra exit. Andelen i ett bolag är aldrig högre än 20 procent, enligt Lars Hjalmarsson, vd på Almi Väst.
– Vi tar alltid en aktiv ägarroll i företagen genom styrelserepresentation. Men vi vill alltid vara en minoritetsägare, säger han.
Avkastningen har hittills legat på 5 till 6 procent, enligt Lars Hjalmarsson.
– Syftet för vår del är att täcka inflationen och andra kostnader. Men det är ändå långt ifrån de 20 procent som privata investerare vill ha.
Almi är indelat i totalt 21 regioner i landet. Hittills är Almi Stockholm och Almi Väst de enda regionerna som sysslar med riskkapital även om försök har gjorts i andra regioner.
För två år sedan var Almi inne i den svenska mobiltillverkaren Neonode. Almi hade omvandlat en del av sina lån till Neonode till optioner, som vid en konvertering motsvarade drygt 2,3 procent av aktiekapitalet.
– Normalt sett går inte Almi in som aktieägare. Det är inte brukligt, men vi har hjälpt Neonode en längre tid, sa då Lars Mårdbrandt, informationsdirektör till Realtid.se.
Men nu är det andra tongångar. På Almis centralkontor i Stockholm finns tankar på att utveckla riskkapitalhanteringen vid sidan av lånedelen. Normalt är privata riskkapitalister inte benägna att gå in i företag med belopp mindre än tio miljoner kronor. Almi siktar in sig på mindre summor för att fylla ett glapp i riskkapitalvärlden.
– Vi har diskuterat att arbeta mer med riskkapital men har ännu inte fattat något beslut, säger Anna Hallberg, finansdirektör på Almi till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.